Na hlavný obsah

Nelegálny obchod s pesticídmi: Nízkym cenám poctiví obchodníci nemôžu konkurovať

Colníci čoraz častejšie riešia nelegálny obchod s pesticídmi.

Nelegálny obchod s pesticídmi: Nízkym cenám poctiví obchodníci nemôžu konkurovať
Colníci čoraz častejšie riešia nelegálny obchod s pesticídmi. Foto: RTVS

Nielen alkohol, tabak či napríklad jantár. Colníci čoraz častejšie riešia aj nelegálny obchod s pesticídmi. Na slovensko-ukrajinskej hranici sa preto stretli odborníci z viacerých krajín a vymieňali si skúsenosti, ako tento problém riešiť.

Naposledy odhalili colníci na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom nebezpečnú látku vo februári. Na Slovensko sa ju pokúsil priniesť vodič kamiónu.

„V troch papierových vreciach sa nachádzalo 44,6 kilogramov zakázaného herbicídu s účinnou látkou simazín,“ uviedla hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová.

V poslednom čase evidujú nárast počtu podobných pokusov. Odhaduje sa, že na slovenskom trhu sa nachádza zhruba 15 percent nepovolených pesticídov.

Nelegálnemu obchodu s pesticídmi sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Ondrej Behún:

„Prípravky na ochranu rastlín sa v tom rebríčku atraktivity v úvodzovkách pohybujú veľmi vysoko. Ten obchod je veľmi sofistikovaný,“ hovorí výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie ochrany rastlín Jozef Kotleba.

„Nejde len o falošné alebo falšované pesticídy, ide o ilegálne pesticídy. Čiže sú to pesticídy, ktoré sú regulérne vyrobené v nejakom výrobnom závode, ale obsahujú neschválené účinné látky,“ priblížila Bronislava Škarbová z ministerstva pôdohospodárstva.

To predstavuje riziko nielen pre životné prostredie, ale aj pre poľnohospodára či spotrebiteľa. Častokrát totiž nie je jasné, aké látky obsahujú. Ich dovozu sa snažia zabrániť najmä na hraniciach s tretími krajinami – v našom prípade s Ukrajinou.

„Colné úrady majú pripravené takzvané spektometre Ramany, ktoré umožňujú pomerne rýchlu analýzu zadržaného alebo zachyteného tovaru,“ vysvetľuje Kotleba.

Odborníci diskutovali o riešení

V Košiciach a na východnej hranici sa stretli odborníci z viacerých krajín, aby diskutovali o tom, ako tento problém spoločne riešiť.

„Je to veľmi dôležité. Musíme si priznať, že sme pozadu. Pašeráci sú o dva kroky ďalej. Musíme vytvoriť spoločnú sieť,“ upozorňuje Zita Varanavičiene z CropLife Litva.

„Každý má nejaké skúsenosti, analyzujú sa prípadové štúdie, z ktorých sa dá dobre poučiť,“ dodáva Škarbová.

„Je to veľký problém a na druhú stranu je to veľmi lukratívna záležitosť pre skupiny organizovaného zločinu,“ pripomína Miluše Dvoržáková z CropLife Česká republika.

„Ich predajcovia totiž ponúkajú výrazne nižšiu cenu, ktorej legálny obchodník nemôže konkurovať, keďže výrobky pochádzajú z krajín, kde sú omnoho nižšie alebo dokonca žiadne požiadavky na kvalitu, bezpečnosť, zloženie,“ povedal hovorca distribútora prípravkov na ochranu rastlín Pavel Heřmanský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet