Denník N

Tajné informácie, viera a syn na akadémii. Ako Mike Johnson zmenil názor a pretlačil pomoc Ukrajine

Mike Johnson. Foto - TASR/AP
Mike Johnson. Foto – TASR/AP

Republikánsky predseda snemovne presadil pomoc Ukrajine napriek tlaku, že ho odvolajú. Dôležité bolo, že na svoju stranu dostal aj Donalda Trumpa.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ešte pred rokom bol Mike Johnson jedným z najväčších odporcov vojenskej pomoci pre Ukrajinu v americkom kongrese. Ako píše Wall Street Journal, za dodávky zbraní pre napadnutú krajinu nehlasoval ani raz. Ani krátko po tom, čo Rusko Ukrajinu napadlo, ani neskôr, keď Ukrajina ukázala, že sa dokáže brániť.

Napríklad v máji 2022 bolo takých kongresmanov len 57 zo 435. Nebol vyslovene proti pomoci Ukrajine, no tvrdil, že peniaze majú ísť najskôr na boj s migráciou na južnej hranici USA.

Na jeseň minulého roka Mikea Johnsona zvolili republikáni za predsedu snemovne reprezentantov. Presadila ho radikálna časť strany a z málo známeho kongresmana z Louisiany sa stal tretí najvyššie postavený činiteľ v USA.

Práve títo radikáli dlho bránili presadiť novú 61-miliardovú vojenskú pomoc pre Ukrajinu. Aj keď ju schválil senát, Mike Johnson ju odmietal poslať na hlasovanie do snemovne.

Napokon však ustúpil a umožnil, aby snemovňa v sobotu pomoc schválila. Tento utorok ju definitívne potvrdil senát a zbrane, napríklad bojové vozidlá Bradley, už čakajú v Poľsku iba na podpis prezidenta Joea Bidena.

„V sobotu vyvrcholil pozoruhodný osobný a politický oblúk republikána z Louisiany,“ napísal denník New York Times. Americké médiá teraz zo zákulisných informácií zistili, ako sa podarilo presvedčiť Johnsona, aby napokon s pomocou súhlasil.

„Chcem byť na správnej strane histórie,“ povedal údajne Johnson.

Kľúčové stretnutia

Počet stretnutí, pri ktorých sa domáci politici, náboženskí predstavitelia, tajné služby či západní štátnici snažili presvedčiť Johnsona, aby dal v snemovni hlasovať o pomoci, bolo za posledné týždne množstvo. Ako píše New York Times, jedno z kľúčových stretnutí sa odohralo vo februári v Bielom dome.

Johnsona vtedy zavolali do Oválnej pracovne, kde bol prezident Joe Biden aj iní členovia jeho vlády.

Ešte väčší vplyv na Johnsona však mal zrejme príhovor

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie