Na hlavný obsah

Zákon o STVR: SaS sa obáva vzniku dezinformačného média. PS je pripravené obnoviť protesty

Podľa A. Danka je RTVS neudržateľným modelom

Zákon o STVR: SaS sa obáva vzniku dezinformačného média. PS je pripravené obnoviť protesty
Na snímke zľava predseda PS Michal Šimečka, ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) a predseda SaS Branislav Gröhling. Foto: TASR/Jaroslav Novák, koláž RTVS

Vláda chce vznikom Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) vytvoriť dezinformačné médium šíriace provládnu a proruskú propagandu. Uviedla to strana SaS v reakcii na zákon zasahujúci do fungovania Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), ktorý v stredu (24. 4.) prijala Vláda SR.

Predseda liberálov Branislav Gröhling označil etickú komisiu, s ktorej vznikom zákon ráta, za prvok totalitného režimu. „Tento zákon tak patrí do obdobia tvrdej totality, nie do demokratického štátu,“ uviedol v stanovisku.

Tímlíder SaS pre kultúru René Parák nevidí žiadny dôvod na nový zákon. Podľa neho sa úpravy dajú riešiť novelizáciou. Upozornil, že schválená legislatíva nemení nič na poslaní ani povinnostiach telerozhlasu a de facto kopíruje znenie aktuálne platného zákona. Jediným dôvodom na jej vznik vidí v odstránení súčasného vedenia RTVS a členov Rady RTVS.

„Stále platí, že ide o flagrantné porušenie platnej európskej legislatívy, konkrétne Paktu o slobode médií. Je rovnako zarážajúce, že v dôvodovej správe sa uvádza dôvod odpolitizovania, pritom nový zákon totálne politizuje naše verejnoprávne médium tým, že Radu kompletne menujú a volia koaličné strany,“ povedal Parák. 

SaS verí, že nový zákon je v rozpore s platnou európskou legislatívou. Parák sa preto s čestným predsedom SaS Richardom Sulíkom stretne s komisárkou pre hodnoty a transparentnosť Věrou Jourovou, ktorá zákon viackrát kritizovala.

PS môže obnoviť protesty

Hnutie Progresívne Slovensko (PS) je pripravené obnoviť verejné zhromaždenia. Podľa jeho predsedu Michala Šimečku vláda postupuje podľa „klasického manuálu autokratov“. „Preto je jej ďalším cieľom, po podriadení bezpečnostných zložiek a oslabení súdnictva, vytvoriť štátnu televíziu so spravodajstvom poplatným vláde,“ vyhlásil.

Predseda progresívcov avizoval, že poslanci hnutia prídu na štvrtkové (25. 4.) rokovanie parlamentu v čiernom oblečení. Chcú tak vyjadriť podporu RTVS.

„Schválená verzia novely je vo svojej podstate rovnaká hrozba, hoci sa vláda tvári, že ju oproti pôvodnému návrhu opravila. Riaditeľa redukujú na vykonávača príkazov rady, ktorá bude obsadená politicky – vládou a koaličnou väčšinou v parlamente. A funkciu cenzorského orgánu preberie etická komisia,“ povedala poslankyňa PS Zora Jaurová.

KDH sa pridá k iniciatíve na odvolanie Šimkovičovej

Schválenie zákona o STVR znamená účelovú zmenu vedenú snahou ovládnuť verejnoprávne médium. V reakcii na vládou schválený návrh zákona, prinášajúci zmeny v RTVS, to uviedlo opozičné KDH.

„To, čo sa deje cez tento zákon o STVR, je násilné ovládnutie telerozhlasu úzkou skupinou ľudí – pričom RTVS patrí nám všetkým. Ak vláda pociťuje potrebu a chce zlepšiť situáciu v RTVS, nepotrebujeme ju rušiť a zriadiť nanovo, ale predložiť novelu, ktorá prostredie RTVS zlepší,“ zdôraznil poslanec KDH a člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá Jozef Hajko.

Tvrdí zároveň, že tento krok bol „poslednou kvapkou“ a kresťanskí demokrati sa pridajú k iniciatíve na odvolanie Šimkovičovej. Vláda v stredu na výjazdovom rokovaní v Dolnej Krupej schválila návrh zákona o STVR. Návrh formálne nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však pravidlá kreovania orgánov telerozhlasu.

A. Danko označil RTVS za neudržateľný model

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) nie je dlhodobo udržateľný model. Podpredseda parlamentu a líder koaličnej SNS Andrej Danko to uviedol v stredu po tom, ako vláda schválila zákon o STVR.

„Nech sa v RTVS nehnevajú, ale hlboký socializmus, ktorý je tam – s tým sa niečo urobiť musí,“ komentoval Danko.

Namieta množstvo financií, ktoré štát poskytuje telerozhlasu. RTVS vyčíta nízke zisky z reklám. Treba podľa neho hľadať spôsob financovania a hovoriť o počte zamestnancov. Spochybnil aj verejnoprávny charakter vysielaného obsahu. Pri rokovaní o návrhu zákona v parlamente očakáva „šialenstvo“.

Na snímke podpredseda parlamentu SR Andrej Danko (SNS) počas rokovania 12. schôdze NR SR 24. apríla 2024
Na snímke podpredseda parlamentu SR Andrej Danko (SNS) počas rokovania 12. schôdze NR SR 24. apríla 2024.Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS) v súvislosti s výhradami k navrhovanému zvýšeniu podielu reklám vo verejnoprávnej televízii a rozhlase upozornil, že stále pôjde len o štvrtinu toho, čo majú komerčné televízie. Považuje za legitímne získať viac reklamného priestoru.

„Rozhodne verejnoprávny charakter ostane,“ povedal. Reklamné prestávky by mali byť iba medzi reláciami. „Určite to nebude tak, že budú pretrhávať filmy,“ zdôraznil. Pripustil výnimku napríklad pri športových prenosoch.

Téme sa v Správach RTVS venovala aj redaktorka Emília Tóth Lengyelová s kolegami:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko