Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
774. deň na Ukrajine: Ukrajinský dron bol zostrelený nad Záporožskou jadrovou elektrárňou
Zdielať na

774. deň na Ukrajine: Ukrajinský dron bol zostrelený nad Záporožskou jadrovou elektrárňou

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruské okupačné orgány, ktoré kontrolujú ukrajinskú Záporožskú jadrovú elektráreň, tvrdia, že nad jedným jadrovým reaktorom zostrelili ukrajinský dron. Údajne sa zrútil na jeho strechu a traja zamestnanci pri incidente utrpeli zranenia. Rusko informovalo, že reaktor číslo 6 po incidente odstavili. Hovorca ukrajinskej rozviedky poprel, že by Ukrajina mala čokoľvek spoločné s provokáciami v areáli najväčšej jadrovej elektrárne v Európe.

​Záporožská jadrová elektráreň uviedla, že nad jedným z reaktorov bol zostrelený ukrajinský dron

Správa ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú dosadili ruské okupačné orgány, v pondelok 8. apríla uviedla, že nad jedným z reaktorov bol zostrelený ukrajinský dron a zrútil sa na jeho strechu. Informovala o tom agentúra Reuters. "Dnes bol nad elektrárňou zostrelený dron typu kamikadze. Spadol na strechu reaktora šesť," uviedlo vedenie elektrárne.

V nedeľu Rusmi ovládaná správa elektrárne oznámila, že na území zariadenia vybuchli ukrajinské bezpilotné lietadlá. Ruská jadrová spoločnosť Rosatom uviedla, že pri ukrajinskom útoku utrpeli zranenia traja zamestnanci, jeden vážny. Hovorca ukrajinskej rozviedky však následne poprel, že by Ukrajina mala s "provokáciami" v areáli elektrárne čokoľvek spoločné.

Ukrajina zničila väčšinu útočiacich ruských dronov, škody hlási Odeská oblasť

Ukrajinská protiletecká obrana v noci na pondelok zničila 17 z 24 ruských útočných dronov a jednu raketu Ch-59. Informovalo o tom ukrajinské letectvo. V Odeskej oblasti bolo zasiahnuté logistické centrum a čerpacie stanice a v časti Žytomyrskej oblasti platí v dôsledku ruského útoku výstraha pred znečistením ovzdušia.

"V Odeskej oblasti sú, žiaľ, zásahy. Poškodené je logistické centrum... 2 000. Trosky zostreleného dronu tiež poničili čerpaciu stanicu," informovalo podľa serveru Ukrajinska pravda južné veliteľstvo ukrajinských ozbrojených síl. Presné následky nočných útokov, ktorých cieľom bola podľa ukrajinskej armády kritická infraštruktúra, sa stále zisťujú. Nikto neutrpel zranenia.

Rusko podľa úradov evakuovalo kvôli ostreľovaniu Belgorodskej oblasti 10-tisíc detí

Ruské úrady z miest v Belgorodskej oblasti, ktoré sa stávajú terčom ostreľovania, evakuovali asi 10-tisíc detí. V pondelok o tom podľa agentúry TASS informoval Vjačeslav Gladkov, gubernátor tohto regiónu pri hraniciach s Ukrajinou, ktorá sa už viac ako dva roky bráni ruskej invázii.

"Okolo 10.000 našich detí sa už nachádza v iných regiónoch. Vďaka patrí všetkým, ktorí nám pomáhajú vysporiadať sa s týmto zložitým problémom," napísal Gladkov na svojom profile na sociálnej sieti VKontakte s tým, že je stále potrebné z prihraničných miest Belgorodskej oblasti odvážať deti. V nedeľu o tom rokoval so šéfmi viacerých ruských oblastí, vrátane Baškírska na južnom Urale. Úrady v Belgorodskej oblasti sa podľa Gladkova dohodli na odvoze detí do Severného Osetska ležiacej na Kaukaze. "Dúfam, že sa našim deťom bude páčiť tamojšia príroda, kultúra a pamiatky a že si obľúbia nových priateľov," napísal tiež Gladkov.

Mestá a dediny v Belgorodskej oblasti pri hranici s Ukrajinou sú terčom ostreľovania a dronových útokov. Kyjev sa zvyčajne oficiálne k útokom v Rusku nevyjadruje. Ukrajinské zdroje tvrdia, že Rusi z okolia Belgorodu ostreľujú druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov.

Ukrajina vyšetruje prípad, keď Rusi údajne zastrelili neozbrojených zajatcov

Ukrajina vyšetruje ďalší prípad, keď ruskí vojaci údajne zastrelili neozbrojených ukrajinských vojnových zajatcov. V nedeľu 7. apríla o tom podľa Rádia Sloboda informoval úrad generálnej prokuratúry. Prípad sa podľa nej stal v obci Krynky v okupovanej časti Chersonskej oblasti.

V nedeľu bolo na jednom z telegramových kanálov zverejnené video, na ktorom ruský vojak niekoľkými ranami zrejme z útočnej pušky zastrelil troch príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl. V popise pod videom bolo uvedené, že sa to stalo neďaleko Ktrh. Táto obec leží na ľavom, Rusmi ovládanom brehu Dnepra. Podľa úradu generálnej prokuratúry "predstavitelia Ruskej federácie opätovne demonštratívne ignorujú ustanovenia Ženevskej konvencie o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami, čo svedčí o tom, že takéto konanie podporuje najvyššie velenie ruských ozbrojených síl". Rádio Sloboda upozorňuje, že informácie o tejto udalosti nemôže overiť z nezávislých zdrojov.

Bývalá ministerka kultúry Krymu odsúdená za korupciu chce do vojny na Ukrajine

Niekdajšia ministerka kultúry Krymu, ktorá si odpykáva desaťročný trest väzenia za korupciu, chce ísť do vojny na Ukrajine. Informovali o tom v pondelok ruské médiá. Rusko polostrov Krym pred desiatimi rokmi zabralo Ukrajinu.

Alina Novoselská vo väzení napísala žiadosť o prijatie do služby v armáde v rámci kontraktu, povedal člen moskovskej komisie pre ochranu ľudí vo väzení Arslan Chasavov. "Pred niekoľkými dňami sme kvôli previerke navštívili väzenie číslo šesť v Moskve, kde sme okrem iného hovorili s bývalou ministerkou kultúry Krymu Verou (Alinou) Novoselskou. Povedala nám, že podala žiadosť o službu v rámci zvláštnej vojenskej operácie," povedal Chasavov podľa agentúry RIA Novosti. Ako o špeciálnej vojenskej operácii sa v Rusku hovorí vojna proti Ukrajine. Novoselská žiadosť podala už pred tromi mesiacmi a podľa Chasavova dúfa, že jej vec bude čoskoro vybavená.

Súd v Moskve vlani v júli poslal Novoselskú na desať rokov do väzenia pre závažnú korupciu. Podľa vyšetrovateľov niekdajšia politička, ktorá bola krymskou ministerkou kultúry od roku 2014 do roku 2021, v roku 2018 dostala úplatok vo výške 25 miliónov rubľov súvisiace so stavebnými prácami v Krymskom stredisku divadelného umenia pre deti. Bola zatknutá v Moskve v novembri 2021.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy