Denník N

Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam?

Pearl Jam. Foto - Danny Clinch
Pearl Jam. Foto – Danny Clinch

Americká rocková kapela prichádza po troch dekádach na scéne s dvanástym albumom, ktorý obsahuje niekoľko prekvapení.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pri kapelách, ktoré fungujú desaťročia, sa niekedy domnievame, že nás už vlastne ani nemôžu prekvapiť, a ako verní fanúšikovia im odpustíme aj „slabšie“ albumy.

Tak to bolo aj s Gigatonom, ktorý Pearl Jam vydali pred štyrmi rokmi, presne na začiatku pandémie. V čase lockdownov a zrušených koncertov bol pre mnohých fanúšikov vítanou vzpruhou, no keď sa naň dnes pozerám spätne, uvedomujem si, že som žiadnu z tých piesní nepridala do svojho playlistu.

Naopak, z predposledného Lightning Bolt (2013) sa tam dostali nielen balady SirensFuture Days, ale aj dynamické Lightning Bolt a Getaway či punkovejšia Mind Your Manners.

Na nový, v poradí dvanásty štúdiový album s vesmírne znejúcim názvom Dark Matter, ktorého vydanie kapela avizovala minulý rok, zrejme mnohí čakali s opatrným optimizmom.

Vedelo sa, že kapela na ňom prvýkrát spolupracovala s 33-ročným producentom Andrewom Wattom, ktorý je vraj ich veľkým fanúšikom a produkoval aj zatiaľ posledný, tretí sólový album ich frontmana Eddieho Veddera Earthling (2022). Na  konte má aj spolupráce na nahrávkach The Rolling Stones, Iggyho Popa a Ozzyho Osbourna, ale aj mnohých popových hviezd.

Dark Matter nahrali minulý rok za tri týždne, podľa členov kapely sa to podarilo v takom krátkom čase aj preto, lebo im producent kopol do vrtule alebo doslova „nakopal zadky“. Mohlo to teda dopadnúť veľmi dobre, ale aj priemerne.

Napätie vystupňoval Vedder, keď v januári vyhlásil, že je to doteraz ich najlepšie dielo a že nemôže byť pyšnejší na členov kapely. Iste, dalo by sa to považovať za bežný marketingový ťah, ale len v prípade, že o Vedderovi počujete prvýkrát v živote.

Album je však konečne vonku. Môžeme sa doň ponoriť a zistiť, či je nadšenie členov Pearl Jam čisto subjektívne, alebo tu máme naozaj dielo, s ktorým prežijeme ďalšie desaťročia.

Pearl Jam: Dark Matter

Nie je to len o hudbe

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie