Kupujete bývanie? Biznis s nehnuteľnosťami sa zhoršil, ukazuje index realitného zdravia
2 min. čítania
6.2.2023 14:00
2 min. čítania

Kupujete bývanie? Biznis s nehnuteľnosťami sa zhoršil, ukazuje index realitného zdravia

Uložiť článok
Index realitného zdravia sa na konci roka na Slovensku opäť zhoršil, odborníci však predpovedajú v 2023 zlepšenie.

Takzvaný index realitného zdravia (IRZ) pravidelne hodnotia odborníci z realitného trhu. Momentálne sa však už druhý kvartál zhoršuje. Hodnotou 3,14 pripomína situáciu na prelome pandemických rokov 2020/2021. Realitní makléri však do marca očakávajú mierne zlepšenie.

Aktuality.sk o tom informoval Peter Porubský z PR portálu Nehnuteľnosti.sk.

„Index hodnotí, či je realitný trh na Slovensku zdravý, či sa vyvíja správne v porovnaní so zvyškom hospodárstva resp. iných trhov na Slovensku. V tomto hodnotení ide o hodnotenie z pohľadu realitných kancelárií, ich majiteľov a maklérov,“ objasňoval.

Kritická situácia

Po nepriaznivom jesennom vývoji (2,9) sa Index realitného zdravia v 4. kvartáli 2022 opäť skokovo zhoršil na hodnotu 3,14. Toto číslo vyjadruje vývoj na trhu známkou od 1 do 5, kde 5 je najhoršie hodnotenie, a v stabilnom období sa pohybuje okolo hodnoty 2,5.

Stúpajúca krivka IRZ odzrkadľuje aktuálnu kritickú situáciu na realitnom trhu, ktorú charakterizuje nižšia dostupnosť hypoték a nedostatočná ponuka nehnuteľností.

„Tento trend pripomína situáciu z prelomu rokov 2020/2021, keď bol index v decembri 3,04, v januári dosiahol 3,1 a následne sa začal zlepšovať. Prognózy realitných odborníkov tomu nasvedčujú,“ hodnotí Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

3fotky v galérii Index realitného zdravia. Zdroj: Agentúra AKO

Vývoj hodnôt Indexu realitného zdravia v rokoch 2018 – 2022, Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

  • Čo tento index znamená pre záujemcov, ktorí hľadajú nové bývanie?

Pokiaľ je tento idex zhoršený, potomtrh zaznamenáva určité problémy.

„Realitné kancelárie majú problém s obchodnými transakciami, čiže realitný biznis nefunguje alebo funguje horšie ako predtým. V princípe realitné kancelárie majú problém s predajom nehnuteľnosti. Zlepšený index znamená, lepšia situácia z pohľadu realitných kancelárií, trh sa vracia k aktivite predaje nehnuteľností sa zlepšujú,“ objasňoval Porubský.

  • Zhoršený realitný index momentálne ilustruje situáciu, v ktorej majú realitní makléri problém s predajom nehnuteľností.

„Ponuka na trhu rastie, pričom dopyt sa znižuje. Predaj nehnuteľnosti trvá dlhší čas ako predtým. Predávajúci musia čakať dlhšie na predaj nehnuteľnosti, resp. ak potrebujú svoju nehnuteľnosť predať rýchlejšie, sú nútení znížiť cenu,“ doplnil Porubský.

Optimistickejšia predpoveď

Predpoveď tvorcov IRZ na 1. kvartál 2023 je optimistickejšia. Avizuje známku 2,87, čo by znamenalo návrat k normálu.

Negatívny vplyv aktuálnej krízy sa podľa odborníkov znovu prejavil hlavne v Bratislavskom kraji, kde je index až 3,23 s výhľadom 2,91, zvyšok Slovenska má index 3,06 s výhľadom na 2,83. Oslabenie bratislavského realitného trhu je zjavné aj pri pohľade na podiel transakcií v rámci Slovenska.

V stabilných časoch sa v Bratislavskom kraji realizovalo takmer 60 % transakcií, teraz ich podiel už niekoľko mesiacov klesá a na konci 2022 sme zaznamenali 42,7 %.Za ním nasleduje Trnavský (16,9 %), Žilinský (16,2 %) a Nitriansky kraj (15,8 %).

3fotky v galérii Známka indexu ralitného zdravia. Zdroj: Agentúra AKO

Prognóza vývoja realitného trhu na 1Q 2023: (Otázka: “Ako myslíte, že sa bude dariť Vašej realitnej kancelárii v 1. štvrťroku 2023?) Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zber dát vykonali od júna 2013 cez elektronický dotazník majiteľom a riaditeľom realitných kancelárií z celého Slovenska. Relevantný respons sa pohybuje medzi 100 a 200 realitnými kanceláriami z celého Slovenska.

Realitní odborníci hodnotia vývoj na trhu za ulynulý mesiac a prognózujú nasledujúci známkou od 1 do 5, kde 5 je najhoršie hodnotenie.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Bývanie
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.