Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
397. deň na Ukrajine: Herec Orlando Bloom sa v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Zelenským
Zdielať na

397. deň na Ukrajine: Herec Orlando Bloom sa v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Zelenským

KYJEV / Britský herec Orlando Bloom sa v nedeľu v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. V ruskojazyčnom segmente internetu sa v poslednom čase intenzívne diskutuje o údajnom pripravovanom útoku desaťtisícov bezpilotných lietadiel. Ruské jednotky vykonali za posledných 24 hodín dva útoky riadenými strelami, 23 náletov a 38 útokov zo salvových raketometov. Náčelník polície v Ruskom okupovanom ukrajinskom meste Mariupol prežil v pondelok pokus o atentát, ktorý bol spáchaný pomocou nálože nastraženej v jeho aute. Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru Rafael Grossi v pondelok oznámil, že juhoukrajinskú Záporožskú oblasť, ktorú sčasti ovládajú ruské sily, navštívil spolu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Ukrajina: Britský herec Orlando Bloom sa stretol s prezidentom Zelenským

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa stretol s britským hercom Orlandom Bloomom, ktorý je aj Veľvyslancom dobrej vôle Detského fondu OSN. Spoločne sa rozprávali o ukrajinských deťoch zavlečených do Ruska, a aj o obnove školskej infraštruktúry v krajine. Bloom počas svojej cesty navštívil aj jedno z detských centier Spilno, ktoré vybudovali v metre a deti v ňom môžu denne nasať pocit normálnosti. Herec následne prostredníctvom svojho účtu na Instagrame informoval aj o stretnutí s deťmi, ktoré prišli počas vojny o rodičov. "Orlando Bloom sa humanitárne podpore a ochrane detí venuje dlhodobo a zmysluplným spôsobom. Navštívil Ukrajinu, náš Donbas, ešte pred touto rozsiahlou vojnou. A vie, čo táto agresia priniesla, aké veľké musí byť úsilie sveta zastaviť ju a obnoviť Ukrajinu po vojne," vyjadril sa Volodymyr Zelenskyj. 

Na "ruskom" internete sa diskutuje o údajnom chystanom útoku ukrajinských dronov

V ruskojazyčnom segmente internetu sa v poslednom čase intenzívne diskutuje o údajnom pripravovanom útoku desaťtisícov bezpilotných lietadiel, ktorý Ukrajina chystá na ruskú armádu a ktorý by mohol dramaticky zmeniť situáciu na frontovej línii. BBC pripomenula, že o pripravovanom útoku bezpilotných lietadiel hovoril už v januári Olexij Arestovyč, ktorý donedávna pôsobil v tíme poradcov šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Vo februári aj generálny štáb ukrajinskej armády oznámil vytvorenie prvej údernej letky bezpilotných lietadiel na svete. Forbes vo svojom článku citoval zo statusu z účtu Russkij inžener (Ruský inžinier) v aplikácii Telegram, podľa ktorého Ukrajina skúpila na trhu v Číne rôzne typy komponentov vybavené videokamerami a používa ich pri montáži dronov. Tie sú menšie ako štandardné kvadrokoptéry, ale sú vybavené výkonnými motormi, ktoré umožňujú ľahkému dronu dosiahnuť rýchlosť až 200 km/h. Stačí naň pripevniť granát a dron sa dá použiť ako rádiom riadené bezpilotné zariadenie-kamikadze, ktoré je schopné zasiahnuť ciele v pomerne veľkej vzdialenosti od operátora. Ten dron ovláda prostredníctvom videolinky. Túto taktiku ukrajinská armáda prvýkrát úspešne použila koncom júla minulého roka, pripomína Forbes, keď improvizované zariadenie prekĺzlo cez dvere miestnosti obsadenej ruskou armádou a potom v nej explodovalo.

Rusko opäť podniklo na Ukrajine desiatky útokov; Ukrajinci mnohé odrazili

Ruské jednotky vykonali za posledných 24 hodín dva útoky riadenými strelami, 23 náletov a 38 útokov zo salvových raketometov. Útočili na ukrajinské jednotky aj na infraštruktúru v obývaných oblastiach, oznámil v pondelok ráno generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, informuje TASR. Ruské jednotky sa podľa ukrajinského generálneho štábu aktuálne sústreďujú najmä na ofenzívne operácie v blízkosti východoukrajinských miest Kupiansk, Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marijinka. Ukrajinskí vojaci tiež údajne za posledných 24 hodín odrazili viac ako 60 ruských útokov. Ukrajinské vzdušné sily zároveň podnikli tri nálety na ruské jednotky i niekoľko raketových a delostreleckých útokov na ruské veliteľské stanovištia, zbrane a vojenskú techniku, rádioelektronickú stanicu a sklad munície.

Ukrajina: Moskvou dosadený policajný náčelník v Mariupole prežil pokus o atentát

Náčelník polície v Ruskom okupovanom ukrajinskom meste Mariupol prežil v pondelok pokus o atentát, ktorý bol spáchaný pomocou nálože nastraženej v jeho aute. Doplnil, že k výbuchu nálože došlo v okamihu, keď sa policajný náčelník Michail Moskvin nachádzal niekoľko metrov od auta. Moskvin bol pri explózii ľahko zranený. Jeho zranenia si preto nevyžiadali hospitalizáciu, informuje TASR. Legitímne zvolený - proukrajinský - primátor mesta Mariupol Vadym Bojčenko podľa britskej stanice BBC uviedol, že za výbuchom auta stojí "mariupolský odboj". Potvrdil, že vybuchlo auto jedného z "najvyšších vojenských veliteľov". Moskvou dosadené orgány na okupovaných územiach Ukrajiny pravidelne hlásia sabotážne útoky, z ktorých následne obviňujú Kyjev. Rusko prezentuje Mariupol, ktorý obsadila po ničivých bojoch vlani na jar, ako relatívne bezpečné mesto. Ruský prezident Vladimir Putin tam nedávno prišiel na vopred neohlásenú návštevu.

Šéf MAAE Grossi a ukrajinský prezident Zelenskyj spolu navštívili Záporožie

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru (MAAE) Rafael Grossi v pondelok oznámil, že juhoukrajinskú Záporožskú oblasť, ktorú sčasti ovládajú ruské sily, navštívil spolu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Správu priniesli tlačové agentúry AFP a AP, ktorá stretnutie oboch predstaviteľov pokrývala exkluzívne. "Dnes som sa v meste Záporožie stretol so Zelenským a mali sme cenný rozhovor o ochrane Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) a jej zamestnancov. Znovu som vyjadril našu plnú podporu jadrovým zariadeniam na Ukrajine," napísal Grossi v mene MAAE aj v tvíte. ZAES pri meste Enerhodar v Záporožskej oblasti je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe. Vlani v marci ju obsadili ruské invázne vojská. V súčasnosti sú v nej trvalo prítomní aj medzinárodní experti MAAE. Na stretnutí so Zelenským vyjadril Grossi obavy, že situácia v elektrárni "sa vôbec nezlepšuje". Zdôraznil, že je stále napätá, čo spôsobuje militarizácia oblasti okolo elektrárne a aj nedávny výpadok elektriny v nej. Od jej vlaňajšieho obsadenia ruskými silami sa to nestalo prvýkrát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy