Hoci je zemný plyn pre domácnosti a podniky ešte stále v hre, v rámci snahy Európskej únie (EÚ) dosiahnuť do roku 2050 uhlíkovú neutralitu sa čoraz dôraznejšie hovorí o jeho výmene za zmes klasického plynu a vodíka, bioplynu a zeleného vodíka. Kúrenie biometánom bude podľa európskych smerníc realitou od roku 2040. Pomôcť s dekarbonizáciou priemyslu už pomáha zmes zemného plynu s vodíkom. Výroba biometánu a čistého vodíka však nie je lacná ani jednoduchá záležitosť.

Produkcia biometánu vzrastie

Podľa Integrovaného národného energetického a klimatického plánu na roky 2021 až 2030 predstavuje potenciál výroby biometánu objem 300 miliónov kubických metrov. Podľa odhadu expertov by mohli byť k dispozícií vstupné suroviny, prostredníctvom ktorých sa dá vyrábať 450 miliónov kubických metrov ročne.

„To by mohlo pokryť desať percent spotreby plynu na Slovensku,“ tvrdí riaditeľ odboru legislatívy, metodológie a vzdelávania Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Michal Ilovič.

Zvýšenie výroby bioplynu a biometánu prostredníctvom modernizácie a transformácie bioplynových staníc je cieľom Programu Slovensko a je aj jedným z cieľov Plánu obnovy a odolnosti SR. Do výzvy, ktorú v minulom roku vyhlásil rezort hospodárstva, sa zapojilo 23 projektov.

„Pri väčšej časti projektov je zámerom výroba biometánu s následným napojením na plynárenskú sieť. Vďaka tomu a aj vďaka následnej výzve, ktorú vyhlási SIEA z prostriedkov Programu Slovensko, sa zvýši podiel obnoviteľných plynov v plynárenskom mixe,“ dodáva riaditeľ.

bioplyn
Zdroj: archív NMH

Pribúda čoraz viac výrobcov

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa