Politika 05. február 2023

Tajné dokumenty Trump tajil 300 písomností, Biden pár desiatok. Kauza však škodí všetkým

Ján Cipár
Ján Cipár

Trump s úradmi nespolupracoval a za Bidenovej vlády je trestne stíhaný. Biden spolupracuje, nájdenie dokumentov však oznámil až dva mesiace po voľbách.

Trump s úradmi nespolupracoval a za Bidenovej vlády je trestne stíhaný. Biden spolupracuje, nájdenie dokumentov však oznámil až dva mesiace po voľbách.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Ján Cipár

Trump tajil 300 písomností, Biden pár desiatok. Kauza však škodí všetkým
Prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v súčasnosti žijú viacerými významnými témami, ako sú čínsky špionážny balón alebo zmena kalendára primárok pred nasledujúcimi prezidentskými voľbami. Jednou z hlavných tém je však aj nesprávne narábanie s prísne tajnými dokumentmi, ktoré boli v poslednom čase nájdené u viacerých významných politikov – u bývalého prezidenta Donalda Trumpa, súčasného prezidenta Joea Bidena, ale aj u bývalého Trumpovho viceprezidenta Mikea Pencea.

Táto kauza je dôležitá nielen z pohľadu národnej bezpečnosti, ale aj z pohľadu politickej situácie, keďže sa ju snažia obidve strany využiť vo svoj prospech.

Na základe zákona Presidential Records Act z roku 1978 musia prezidentské administratívy po skončení svojho funkčného obdobia odovzdať všetky svoje záznamy Národnému archívu Spojených štátov. Dokumenty, ktoré musia byť odovzdané, zahŕňajú prísne tajné správy, ale aj bežné zápisky počas oficiálnych telefonátov či stanoviská vládnych predstaviteľov.

Špeciálne sa dbá na dokumenty prezidenta a viceprezidenta. Zmyslom tohto zákona je zabezpečiť, aby sa uchovali záznamy o danej administratíve pre budúce generácie a aby mohla byť každá administratíva kriticky hodnotená. Koniec koncov, prijatie Presidential Records Act bolo podmienené snahou Richarda Nixona zničiť záznamy o niektorých vládnych krokoch, keď musel v dôsledku škandálu Watergate rezignovať na svoj úrad.

Aké dokumenty sa našli

Po tom, ako prezident skončí v úrade, začína sa proces odovzdávania dokumentov. Nie je to vôbec ľahká úloha, keďže počas každej administratívy ide o státisíce dokumentov, pričom tieto dokumenty majú ešte rozličné stupne utajenia. Veľmi jednoducho sa môže stať, že existencia niektorých dokumentov nie je úplne jasná a na niektoré sa môže pozabudnúť.

Celá súčasná kauza neodovzdania citlivých dokumentov sa začala s odchodom Donalda Trumpa z úradu pred dvomi rokmi. Ako každá administratíva, aj tá jeho začala s odovzdávaním dokumentov národným archívom. Odovzdanie prebehlo z veľkej časti v poriadku, avšak Trump zobral niekoľko krabíc dokumentov so sebou do svojho nového sídla Mar-a-Lago na Floride.

Národné archívy si vyžiadali dokumenty uložené v Mar-a-Lago, napríklad korešpondenciu s Kim Čong-Unom. Trump si aj tak niektoré dokumenty nechal a nevyhovel žiadosti FBI o ich odovzdanie.Zdieľať

Národné archívy si však krátko po jeho skončení v úrade prezidenta uvedomili, že niektoré významné dokumenty chýbajú – ako napríklad korešpondencia so severokórejským lídrom Kim Čong-Unom. Po tomto zistení si vyžiadali dokumenty uložené v Mar-a-Lago a Trump odovzdal 15 krabíc týchto dokumentov. Problémom však bolo, že Trump si aj tak niektoré dokumenty nechal a nevyhovel žiadosti FBI o ich odovzdanie. Navyše, FBI mala podozrenie, že Trump marí vyšetrovanie celej veci.

Na základe toho v auguste 2022 vtrhla FBI do Mar-a-Lago, kompletne prehľadala celé sídlo a odviezla zvyšné citlivé dokumenty. Išlo o dôležitú vec, keďže mnohé z dokumentov mali označenie top secret, čo sú dokumenty, ktoré môžu významne ohroziť národnú bezpečnosť Spojených štátov. V Trumpovej vile navyše neboli dostatočne chránené. Celkovo bolo v Mar-a-Lago nájdených vyše 300 utajovaných dokumentov, čo predstavuje pre Trumpa vážny problém.

Biden mal dokumentov menej, ale tajil to dva mesiace

Okrem národnej bezpečnosti má táto kauza však aj politický presah. Keďže vyšetrovanie viedlo ministerstvo spravodlivosti, ktoré momentálne ovládajú demokrati, Trump okamžite išiel do ofenzívy a obvinil Bidenovu administratívu zo snahy o odstránenie politického protivníka a diskreditáciu jeho prezidentskej kandidatúry. Biden sa snažil, naopak, strhnúť pozornosť na nezodpovednosť Trumpa a získať na celej veci politické body. To sa mu teraz v januári veľmi vypomstilo.

Začiatkom minulého mesiaca totiž Biely dom oznámil, že v Bidenovej bývalej kancelárii a v jeho dome v štáte Delaware boli nájdené citlivé dokumenty ešte z čias, keď bol viceprezidentom počas Obamovej administratívy. Tieto dokumenty sa týkali Iránu, Ukrajiny a Veľkej Británie.

Išlo aj o utajované dokumenty s najvyšším stupňom top secret, avšak v oveľa menšom počte približne dvoch desiatok dokumentov. Na rozdiel od Trumpa Biden plne spolupracoval hneď po náhodnom nájdení týchto dokumentov s vládnymi agentúrami a okamžite ich odovzdal.

Navyše, o týchto dokumentoch pravdepodobne ani nevedel, keďže ich mali na starosti jeho spolupracovníci. Vďaka tomu by sa mal Biden vyhnúť stíhaniu (Trump je trestne stíhaný) a celá kauza by mohla byť pre neho uzavretá. Jeho problém je však v tom, kedy oznámil verejnosti, že sa u neho tieto dokumenty našli.

Ako už bolo spomenuté, Biely dom oznámil nájdenie týchto dokumentov 9. januára 2023 krátko po tom, ako túto správu už priniesla stanica CBS News. Problémom je, že Bidenovi právnici tieto dokumenty našli už 2. novembra 2022, a teda verejnosť sa o tom dozvedela až o dva mesiace neskôr. Podstatné je to, čo sa stalo medzitým.

Ako by asi voliči reagovali, keby sotva týždeň pred voľbami zistili, že Biden mal u seba utajované dokumenty, za ktoré predtým tak veľmi kritizoval Trumpa?Zdieľať

Dňa 8. novembra sa totiž uskutočnili jedny z najdôležitejších amerických volieb, tzv. midterms – volila sa celá Snemovňa reprezentantov, tretina Senátu, mnoho guvernérov a štátnych legislatív. Dalo by sa povedať, že naplnenie Bidenovej agendy v nasledujúcich dvoch rokoch záviselo od týchto volieb. Ako by asi voliči reagovali, keby sotva týždeň pred voľbami zistili, že Biden mal u seba utajované dokumenty, za ktoré predtým tak veľmi kritizoval Trumpa?

Kauza poškodí aj Pencea

Podozrenia zo zatajenia z dôvodu volieb sa Bielemu domu nepodarilo rozptýliť, keďže Biden neposkytol iné presvedčivé vysvetlenie a jeho hovorkyňa sa z veľkej časti vyhovárala na vyšetrovací proces. Trápnosť celej situácie si uvedomovali aj mnohí demokratickí kongresmani, ktorí Bidena za to neobvykle kritizovali. Republikáni sa zároveň celkom právom pýtajú, prečo tieto odhalenia neboli zverejnené skôr a ako mohli ovplyvniť prebiehajúcu tvrdú kampaň posledného týždňa.

Bidenove odhalené dokumenty však neznamenali koniec tejto kauzy. Koncom januára boli totiž nájdené tajné dokumenty v dome Trumpovho viceprezidenta Mikea Pencea. Načasovanie nie je náhodné, keďže Penceovi právnici sa rozhodli pre istotu prehľadať jeho dom po odhalení dokumentov v Bidenovom dome. U Pencea sa našlo približne 10 dokumentov, ktoré boli označené ako tajné. Pence však rovnako ako Biden okamžite spolupracoval s národnými archívmi a dokumenty okamžite odovzdal.

Celá kauza predstavuje výzvu pre lepšie nastavenie procesov odovzdávania citlivých materiálov po skončení prezidentského obdobia. Znamená však aj významný faktor pred voľbami v roku 2024.

Trump je trestne stíhaný a je otázne, ako celý proces dopadne. Biden a Pence sa vďaka svojej okamžitej spolupráci nemusia pravdepodobne obávať trestných postihov, celá kauza pre nich znamená skôr politický problém. Zvlášť pre Pencea, u ktorého sa očakáva oznámenie kandidatúry na prezidenta, znamená táto kauza zhoršenie pozície. Pence totiž dlho tvrdil ako vymedzenie voči Trumpovi, ktorý je zatiaľ najpravdepodobnejším republikánskym nominantom, že nemá u seba žiadne zostávajúce tajné dokumenty – toto sa teraz ukázalo ako nepravda.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia