Na hlavný obsah

Nedostatok miest v škôlkach by mohli vyriešiť firemné škôlky

V Čechách ich fungujú stovky, na Slovensku len málo.

Nedostatok miest v škôlkach by mohli vyriešiť firemné škôlky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Chýbajúce miesta pre deti v materských škôlkach by mohol vyriešiť vznik podnikových či firemných škôlok. Inšpiruje sa príkladom zo susedného Česka, kde ich fungujú stovky.

Okrem miest pre deti majú jasle či škôlky na pôde zamestnávateľov viacero výhod. Vedia zosúladiť čas starostlivosti o deti s časom kedy je rodič v práci. Celkovo uľahčujú návrat z materskej a rodičovskej dovolenky späť do práce.

„V porovnaní s Českom, kde ich je vyše 400, u nás sme narátali len nejakých 12 takýchto zariadení. Navrhujem aby sme na prevádzku týchto škôlok poskytli týmto firmám, ktoré zriadili a prevádzkujú firemné škôlky daňovú úľavu,“ povedala poslankyňa Národnej rady (NR) SR Vladimíra Marcinková.

Daňová úľava pre firmy

Firmy by si mohli náklady na prevádzku škôlky či jaslí odpočítať z daní. To by mohlo podnietiť vznik nových zariadení.

„Benefit v tejto forme by sme určite privítali. Častokrát práve nedostatok takýchto predškolských zariadení je dôvodom, že sú rodičia na dlhšej rodičovskej dovolenke a nevracajú sa nám do pracovného procesu,“ podotkol viceprezident Asociácie zamestnaneckých zväzov a združení SR Rastislav Machunka.

Návrat rodičov do práce je výhodnejší aj pre štát. Už nie sú odkázaní na dávku od štátu, ale sú ekonomicky aktívni, platia dane a odvody. Navrhovaná daňová úľava sa týka prevádzky podnikových škôlok, nie ich zriadenia. To však tiež niečo stojí. Vyplatili by sa zrejme hlavne väčším zamestnávateľom.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Návrh je v parlamente druhom čítaní. Hlasovanie o ňom odložili kvôli rokovaniam s ministerstvom financií. Rezort chce vedieť, ako by zmena zaťažila rozpočet.

O návrhu na zavedenie daňových úľav na prevádzku firemných škôlok či jaslí by tak mali poslanci parlamentu hlasovať v stredu ôsmeho februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika