Na hlavný obsah

Unikátny spôsob výchovy k rodičovstvu. Žiaci dostanú špeciálne naprogramovanú bábiku, o ktorú sa musia starať

Je jediná svojho druhu na Slovensku.

Unikátny spôsob výchovy k rodičovstvu. Žiaci dostanú špeciálne naprogramovanú bábiku, o ktorú sa musia starať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Základná škola v Hnúšti zvolila unikátny spôsob výučby sexuálnej výchovy a výchovy k rodičovstvu. Žiaci majú k dispozícii bábiku – simulátor novorodenca, o ktorú sa musia starať. Simulátor je jediný svojho druhu na Slovensku.

Špeciálne naprogramovaná bábika môže pomôcť v oblasti rodičovského vzdelávania predovšetkým v lokalitách s väčším počtom marginalizovaných rómskych komunít. Práve tam je štatisticky vyšší výskyt pôrodov v príliš mladom veku.

„Je to skvelá vec, je to realistická simulácia, čo môže deti čakať v nasledujúcom živote. Či už sa zobudia o tretej ráno na plač, je to zážitok, ktorý im nevieme nijak inak sprostredkovať,“ hovorí školský psychológ Jozef Žilík.

„Je to naozaj náročné, čo sa môže stať každému človeku, každý si musí premyslieť, či to naozaj chce. Aj mladí ľudia si musia predstaviť, že nie v 13 mať dieťa, lebo naozaj škola je potrebná,“ povedal jeden zo žiakov.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Karolína Piliarová:

Simulátor novorodenca plače, spí, potrebuje prebaliť, prezliecť či nakŕmiť. Žiaci bábiku dostávajú na víkend aj domov.

Interaktívne učenie

„Máme k tomu nainštalovaný v škole špeciálny softvér, tú bábiku naprogramujem od piatku poobedia do pondelka rána, kde žiak dostane na ruku špeciálny náramok s čipom, vďaka tomu to dieťa rozpozná, že sa žiak ide o neho starať – to znamená, že ho nemôže zavesiť na krk rodičom alebo súrodencom, musí sa oň starať ten žiak,“ vysvetľuje koordinátorka výchovy k manželstvu a rodičovstvu Michaela Václavíková.

Tento tip rodičovskej prípravy tak môže byť podľa psychológov a sociálnych pedagógov vhodným vzorom vzdelávania pre starších žiakov aj do budúcna. „Akýkoľvek interaktívny prístup je zaujímavý, pretože ide o zážitkové učenie,“ zhodnotil sociálny pedagóg z Centra prevencie a poradenstva Martin Valach.

„Aby pochopili, že majú ešte čas na to byť otcom alebo matkou,“ uzavrela riaditeľka Základnej školy v Hnúšti Jana Cikraiová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny