Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Rakúska ÖVP odmietla návrh Zelených na ukončenie dovozu plynu z Ruska

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Členské štáty Európskej únie sa dohodli, že do roku 2027 postupne ukončia dovoz ruského plynu.

Viedeň 19. apríla (TASR) - Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Potrebná je spoľahlivá a čestná energetická politika a v súčasnosti neexistujú žiadne záruky týkajúce sa pôvodu plynu v Európe, uviedla v piatok Tanja Grafová, hovorkyňa ÖVP pre energetiku. "Rakúsko by v tejto oblasti nemalo postupovať osamotene, ale malo by to riešiť spoločne s Európou," zdôraznila.

Členské štáty Európskej únie sa dohodli, že do roku 2027 postupne ukončia dovoz ruského plynu. V decembri 2023 pochádzalo 98 % rakúskeho dovozu plynu z Ruska, v januári 2024 to bolo 97 % a vo februári 87 %.

"Potrebujeme bezpečnosť dodávok a primerané ceny," povedala Grafová, ktorá zároveň varovala pred možným zvýšením cien energií v prípade schválenia navrhovaných zmien. ÖVP, ktorá má návrh zákona k dispozícii od minulého týždňa, je podľa nej pripravená rokovať o problematike so svojím koaličným partnerom.