Denník N

Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbil

Erik Tomáš. Foto N - Tomáš Benedikovič
Erik Tomáš. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Minister práce Erik Tomáš kritizuje KDH, že nesprávne interpretovalo jeho prísľuby pred hlasovaním o 13. dôchodkoch.
  • Z jeho opisu vyplýva, že daňový bonus v nejakej výške zostane, niektoré dane sa môžu zvýšiť, napríklad pre bohatých, a nevie vylúčiť ani zmeny v druhom pilieri.

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie svoj štvrtkový súhlas s trvalým zvýšením 13. dôchodkov odôvodnilo sľubom ministra práce Erika Tomáša, že vláda neprijme niektoré opatrenia, ktoré by mohli poškodiť dôchodkový systém či podnikateľské prostredie. Rezort práce deň po hlasovaní tvrdí, že poslanec KDH Jozef Hajko nesprávne interpretoval svoj rozhovor s ministrom, ktorý nič nové nesľuboval.

Za zvýšenie 13. dôchodku na úroveň priemernej penzie, ktoré si vyžiada pol miliardy eur, hlasovali aj všetci prítomní poslanci kresťanských demokratov. Schválili aj pozmeňujúci návrh, ktorý sprísnil predčasné dôchodky. Podľa Hajka to urobili po tom, ako im Tomáš sľúbil, že vláda sa nedotkne druhého piliera, nezruší daňový bonus na dieťa a na krytie dodatočných nákladov nezdvihne dane a odvody.

Tomáš svoje prísľuby na tlačovej konferencii po hlasovaní poriadne nevysvetlil, v piatok už ministerstvo práce poslalo obšírnejšie stanovisko svojho šéfa. Tomáš v ňom nazval KDH farizejským hnutím, ktoré sa ako „parazit prisalo na 13. dôchodok“.

Opísal, že tesne pred finálnym hlasovaním ho ako ministra práce vytiahli do kúta rokovacej sály s tým, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Erik Tomáš

KDH

Plán obnovy EÚ

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie