Dankova nehoda Šéf SNS spoznal trest a upratoval Dúbravku, polícia zverejnila video z električky

Marek Holka
Marek Holka

Andrej Danko dostal dvojročný zákaz šoférovať a pokutu 900 eur.

Andrej Danko dostal dvojročný zákaz šoférovať a pokutu 900 eur.

Marek Holka

Marek Holka

Šéf SNS spoznal trest a upratoval Dúbravku, polícia zverejnila video z električky
Foto: TASR/Michal Svítok

Predseda SNS Andrej Danko už spoznal svoj trest za nehodu z januára. Dostal zákaz šoférovať na dva roky a musí zaplatiť pokutu 900 eur.

Danko to povedal pre portál Aktuality počas upratovania Dúbravky. Líder národniarov sľúbil upratovanie, keďže práve v tejto mestskej časti spôsobil nehodu, pri ktorej poškodil semafor.

Podpredseda parlamentu hovorí, že trest sa dozvedel včera. Za priestupok mu hrozilo odobratie vodičského preukazu na jeden až päť rokov a pokuta od 300 do 1300 eur.

„Verím, že skočiť do Dunaja nemusím, a dnes som prišiel upratovať v deň, keď zamestnanci mestskej časti pravidelne upratujú,“ povedal pre Aktuality s tým, že poprosil starostu, či sa môže pridať k čisteniu Dúbravky, keďže tam už dva roky aj býva.

Andrej Danko pri čistení Dúbravky. Foto: TASR/Michal Svítok

Zároveň avizoval, že popoludní zverejní niečo, „čomu mnohí neverili“. Podľa jeho slov ide o dôkaz, že dôvodom jeho odchodu z miesta nehody bol zlomený zub.

Polícia zverejnila video

„Nikomu som neublížil a z toho celého som sa aj poučil,“ povedal a znovu odmietol, že by bol býval počas nehody pod vplyvom alkoholu.

Uviedol tiež, že so zverejnením videa nemá problém a že keby ho mal, tak ho dá k dispozícii. 

Polícia krátko po jeho slovách video zverejnila. Kamerový záznam je z električky a incident je viditeľný len rozmazane. 

Na videu z diaľky vidieť auto, ktoré prišlo do križovatky a narazilo do stĺpa. Po pár sekundách z miesta odchádza. Následne okolo miesta nehody prechádza električka. Stĺp je poškodený a auto pri ňom už nie je.

Z videa tak vyplýva, že Danko z auta po náraze nevystúpil a takmer okamžite odišiel.

Danko nabúral do semafora 11. januára večer. Z miesta nehody ušiel a dychovej skúške sa podrobil až po 15 hodinách. Ak by bol mal v čase nehody alkohol v krvi, test po pätnástich hodinách by to už nemusel preukázať. 

Šéf SNS sa bezprostredne po nehode obhajoval tým, že nabúral do stĺpa, a tak nemal s kým spisovať škodovú udalosť. Neskôr tvrdil, že z miesta odišiel, lebo mal zlomený zub a musel sa dať ošetriť. 

Danko pár dní po nehode tvrdil, že ak by sa ukázalo, že pochybil a bude odsúdený, tak vyvodí zodpovednosť. „Pokiaľ by to malo oslabiť koalíciu, na druhý deň vyvodím zodpovednosť,“ uviedol v polovici januára.

V prípade začiatkom marca potrestali radových policajtov, ktorí v noci krátko po zničení semafora navštívili Dankov dom. Pochybenia zistila kontrola z prezídia, ktorú nariadil policajný prezident. 

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok vtedy uviedol, že ak došlo k pochybeniam, nemá inú zákonnú možnosť, len pristúpiť k potrestaniu. „Nejde o nič dramatické,“ dodal.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia