Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Parlament schválil vládu premiéra Denkova: Ukončilo tým dlhotrvajúcu patovú situáciu v politike

Nikolaj Denkov
Nikolaj Denkov (Zdroj: Twitter/novinite_com)

SOFIA - Bulharské Národné zhromaždenie (parlament) v utorok v hlasovaní potvrdilo novú vládu premiéra Nikolaja Denkova. Ukončilo tým dlhotrvajúcu patovú situáciu v domácej politike, informujú agentúry DPA a Reuters.

Denkova podporila koalícia strán Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) a Zväz demokratických síl (SDS), od ktorých získal 132 hlasov. Proti hlasovalo 69 poslancov proruských a nacionalistických strán. Bulharský parlament má 240 kresiel.

"Dnes je ten deň, keď môžeme dať nádej miliónom Bulharov, ktorí chcú, aby naša krajina mala riadnu vládu," uviedol premiér na pôde parlamentu. Za prvú úlohu pre svoju vládu označil schválenie štátneho rozpočtu v parlamente na rok 2023, píše Reuters.

Bulharsko, ktoré je členom Európskej únie a NATO

Bulharsko, ktoré je členom Európskej únie a NATO, má po dlhotrvajúcej politickej kríze prozápadne orientovanú vládu. V nedeľu 2. apríla sa konali v poradí už piate parlamentné voľby za obdobie dvoch rokov. Zvíťazila koalícia stredopravej GERB, ktorá však vládu nedokázala zostaviť.

S proreformnou koalíciou pod vedením Denkovovej strany PP, ktorá skončia druhá, sa napokon zhodla na kompromise v podobe rotácie na poste premiéra. Denkova po deviatich mesiacoch vystrieda v oremiérskom kresle bývalá eurokomisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová z GERB.

Viac o téme: VládaParlamentPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu