2.2.2023 06:45 | Reportáže a publicistika
Video

Vytvoril náhradu za štátny softvér k e-občianskemu. Netreba pri nej toľkokrát zadávať kódy

Zdroj: istock

Oficiálny softvér sám využíva otvorené zdrojové kódy, poznamenáva autor.

Programátor Juraj Šarinay si vytvoril vlastný podporný softvér pre prácu s e-občianskym preukazom (eID). Hlavným je ovládač pre podpisovanie, ktorý zatiaľ funguje so staršími čipovými dokladmi bez biometrických údajov, no nemá intuitívne používateľské rozhranie. Zdrojové kódy autor zverejnil na internete, takže si ich môže prezrieť ktokoľvek a pomôcť mu s ďalším vývojom.

Expert presnejšie vytvoril medzičlánok, ktorý stojí medzi programami na podpisovanie a samotnou čipovou kartou. Okrem toho napísal aj skript, ktorý slúži na prihlásenie na štátne stránky, kde sa treba identifikovať čipovým dokladom. Počítačovo zdatný používateľ vďaka nim nemusí používať oficiálny eID klient, ktorý zabezpečuje komunikáciu so samotnou kartou a zadávajú sa do neho bezpečnostné kódy. Odborník zároveň nenahradil druhý softvér od štátu – D.Signer, ktorý sa spúšťa pri podpisovaní dokumentov či formulárov pri využívaní elektronických služieb štátu.

Živé.sk sa s autorom spojilo, aby zistilo detaily. V článku sa dočítate:

  • Aká bola motivácia programátora vytvoriť vlastný softvér pre e-občiansky preukaz.
  • Akú funkcionalitu jeho softvér poskytuje a v čom spočívajú jeho výhody.
  • Pre koho sú jeho programy vhodné a čo im chýba pre široké použitie.
  • Ako softvér dobrovoľníka vznikal a čo bolo časovo najnáročnejšie.
  • Či autor využil aj iné open source kódy.
  • Ako by mohla IT komunita pomôcť rozvíjať zverejnené nástroje.
  • Prečo by mal mať softvér otvorený zdrojový kód.

S oficiálnym treba opakovane zadávať kódy

Šarinay vysvetľuje, že k vytvoreniu jeho softvéru pre e-občiansky ho na začiatku viedla zvedavosť. „Informačná bezpečnosť a najmä šifrovanie ma odjakživa zaujímali,“ predstavil sa IT odborník. Prečo sa k tomu podujal až teraz? Elektronický občiansky preukaz má len krátko a elektronické služby štátu ani nevyužíva. Karta sa však dá použiť na podpisovanie aj mimo eGovernmentu. Keď to expert skúšal, so softvérom od štátu mu to nefungovalo podľa predstáv.

„Vlastnoručný podpis možno elektronickým nahradiť v ľubovoľnom kontexte – a to je teraz možné výlučne s použitím slobodného softvéru. A to bola moja hlavná motivácia,“ popisuje programátor.´