794. deň: Syrskij: Situácia na fronte sa zhoršuje. ISW: Zmraziť front? To je predčasné

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Výhra či prehra Ukrajiny podľa neho závisí od mnohých budúcich rozhodnutí na Západe, v Kyjeve a Moskve.

27.04.2024 06:30 , aktualizované: 20:27
vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron Foto: ,
Nemecký kancelár Olaf Scholz drží repliku dronu, ktorý sa používa vo vojne na Ukrajine, počas návštevy veliteľstva federálnej polície vo Wiesbadene v Nemecku vo štvrtok 25. apríla 2024.
debata (119)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 794 dní
  • Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania
  • Syrskyj: Situácia na fronte sa zhoršuje
Vojna bez ľudí. Ukrajinské letecké drony ničia ruské pozemné
Video
Ruská vojna proti Ukrajine je aj technologický konflikt. Ukrajinské bezpilotné stroje ničia ruské pozemné drony. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany
ukrajina, vojna, vojak, mínomet Čítajte viac 793. deň: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá. Rusko chce využiť čas, kým príde ďalšia západná technika a munícia

20:27 Ruská armáda sa na Ukrajine snaží využiť posledné okno príležitosti na zintenzívnenie útokov predtým, ako Kyjev dostane ďalšie západné zbrane a muníciu. Povedal to šéf estónskeho vojenského spravodajstva Ants Kiviselg. Informuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na estónskeho vysielateľa ERR.

Kiviselg dodal, že ruský postup na bojisku však zostáva obmedzený a pravdepodobnosť kolapsu ukrajinskej obrany sa zmenšuje. Poznamenal, že hlavná aktivita ruských síl sa naďalej sústreďuje na útok na ukrajinské mesto Časov Jar, ktoré leží západne od Bachmutu.

18:46 Operačná aj strategická situácia ukrajinských vojsk na fronte sa má sklon zhoršovať. Veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskyj to uviedol s tým, že o tejto skutočnosti informoval tiež západných spojencov na virtuálnom zasadnutí kontaktnej skupiny pre Ukrajinu. Ruská armáda medzitým oznámila, že dobyla dve dediny v Doneckej oblasti a že dosiahla prelom v ukrajinskej obrane.

Syrskyj poukázal na veľký počet ruských vzdušných úderov na energetickú infraštruktúru krajiny z posledných týždňov. Ukrajina tiež podľa neho naliehavo potrebuje ďalšie rakety, muníciu, vojenské vybavenie a bojovú techniku.

Sýrskyj tiež uviedol, že na zasadnutí kontaktnej skupiny poďakoval americkému ministrovi obrany Lloydovi Austinovi, ktorý v piatok oznámil, že Spojené štáty nakúpia pre Ukrajinu rakety do protivzdušných batérií a ďalšie vojenské vybavenie v hodnote šesť miliárd dolárov (vyše 140 miliárd Kč).

Americká podpora krajiny, ktorá sa bráni ruskej vojenskej agresii, je považovaná za kľúčovú. Niekoľko mesiacov však bola ochromená kvôli odporu republikánskych zákonodarcov na vyčlenenie ďalších prostriedkov na tento účel. Podľa vlády prezidenta Joe Bidena tieto prieťahy spôsobili Ukrajincom značné škody na bojisku.

Ruská armáda vo svojej sobotňajšej zvodke k situácii na bojisku uviedla, že ruské vojská dobyli dediny Novomychajlivka a Bohdanivka v Doneckej oblasti a „postúpila hlboko do nepriateľskej obrany“.

Informáciu znepriatelených strán nebolo možné overiť. Aj západní vojenskí experti ale priznávajú ruským vojskám jednotlivé taktické úspechy a potvrdzujú čiastkové posuny frontových línií.

16:33 Ruský súd nariadil umiestniť redaktora ruského vydania magazínu Forbes, Sergeja Mingazova, do domáceho väzenia. V sobotu o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

Mingazova zadržali ešte v piatok pre obvinenia spojené so šírením nepravdivých informácií o ruskej armáde. Jeho právnik Konstantin Bubon uviedol, že Mingazova umiestnili do cely predbežného zadržania v meste Chabarovsk na východe Ruska, kde novinár žije. Magazín Forbes pritom uviedol, že sa nevie s Mingazovom skontaktovať.

Podľa Bubona bol novinár zadržaný za to, že na sociálnej sieti Telegram šíril publikácie o udalostiach v ukrajinskom meste Buča, kde na začiatku ruskej invázie hlásili médiá množstvo zabitých ukrajinských civilistov. Bubon dodal, že za obvinenia zo šírenia nepravdivých informácií jeho klientovi hrozí až desať rokov väzenia.

Na Mingazovom účte na Telegrame je niekoľko desiatok príspevkov o Buči, pričom nie je bezprostredne jasné, za konkrétne ktoré je vyšetrovaný. V mnohých príspevkoch sa pritom píše o údajných vojnových zločinoch ruských vojakov v Buči. Mingazovov účet na Telegrame sleduje asi 430 ľudí.

Ruské jednotky dobyli Buču, ktorá leží na predmestí Kyjeva, na začiatku invázie a zotrvali tam približne mesiac. Kremeľ však odmieta, že by ruskí vojaci v Buči popravovali ľudí a zábery z mesta, ktoré sa objavili na titulkách novín po celom svete, označil za podvrh.

14:18 Taliansko si predvolalo ruského veľvyslanca v reakcii na oznámenie Moskvy, že ruskú pobočku firmy Ariston Thermo Group teraz prevezme dcérska spoločnosť ruského plynárenského podniku Gazprom. S odvolaním sa na oznámenie šéfa talianskej diplomacie Antonia Tajaniho to uviedla agentúra AFP.

„Talianska vláda si chce vyjasniť okolnosti vyvlastnenia (pobočky) Ariston Thermo Group,“ uviedol šéf talianskej diplomacie. Dodal, že Rím v tejto záležitosti spolupracuje s Bruselom a tiež s Berlínom, pretože krok Ruska sa dotkol aj spoločnosti Bosch.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok podpísal výnos, ktorým odovzdal ruské podnikanie oboch výrobcov spotrebnej techniky firme Gazprom bytovyje sistemy. Tá teraz preberá 100 percent akcií Ariston Termo Rus a 100 percent BSCh Bytovyje pribory, napísal na svojom webe denník Kommersant.

13:40 Ukrajinské obranné spravodajstvo úspešne zasiahlo ruský radarový systém 48Y6 K-1 Podľot. Akciu vykonali spoločne s príslušníkmi 15. samostatnej delostreleckej prieskumnej brigády Čierny les. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Prieskumná brigáda uviedla Rusi tento systém používali na zisťovanie a odovzdávanie súradníc cieľov protileteckým raketovým systémom S-300/S-400. Radarový systém Podľot ruská armáda používa od roku 2015. Hodnota systému je viac ako 5 miliónov dolárov.

13:35 Momentálne neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania s Kyjevom, uviedol v sobotu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Kyjev už pred dvoma rokmi zakázal všetky rokovania, kým ruským prezidentom bude Vladimir Putin, na ktorého rozkaz ruské vojská vo februári 2022 vpadli na Ukrajinu.

Dmitrij Peskov Čítajte viac Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

12:55 Ruské ropné spoločnosti v apríli medziročne znížili produkciu pohonných hmôt v dôsledku ukrajinských útokov na ruské rafinérie. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informoval ruský denník Kommersant. Aj v sobotu ohlásili Ukrajinci zásah dvoch ropných zariadení. Dodávky na ruský trh to však neovplyvnilo, v apríli sa podľa denníka dokonca zvýšili.

Produkcia vysokooktánového benzínu sa v období od 1. do 23. apríla medziročne znížila o 0,8 percenta na 2,57 milióna ton. Od začiatku roka vykazuje pokles o 0,6 percenta na 13,08 milióna ton. Produkcia nafty sa potom za rovnaké obdobie medziročne znížila o 2,8 percenta na 5,06 milióna. Od začiatku roka vykazuje pokles o 1,5 percenta na 25,96 milióna ton.

Ukrajina od začiatku roka zintenzívnila útoky na ruskú energetickú infraštruktúru a zasiahla množstvo ruských rafinérií. V noci na sobotu podľa ukrajinských médií poškodili ukrajinské drony dve ruské rafinérie.

Ruské ministerstvo obrany pripustilo, že požiar v Slavjanskej rafinérii poškodil tamojšie zariadenie. Terčom ukrajinských dronov sa okrem Slavjanskej rafinérie stala tiež Ilská rafinéria.

8:50 Kanada poskytne ďalšie peniaze na ukrajinskú výrobu dronov a na českú iniciatívu, ktorej cieľom je zaobstarať delostreleckú muníciu pre Ukrajinu, ktorá sa už viac ako dva roky bráni ruskej vojenskej agresii. S odvolaním sa na oznámenie kanadského ministra obrany Billa Blaira pri piatkovom rokovaní kontaktnej skupiny pre Ukrajinu to na svojom webe napísal denník Ukrajinska pravda. Príspevok Kanady k českej iniciatíve by mal predstavovať asi 13 miliónov kanadských dolárov.

Pôjde o doplnenie predtým ohláseného príspevku v objeme 40 miliónov kanadských dolárov. Prvýkrát Kanada – v spolupráci s Britániou – prispeje ukrajinským zbrojovkám na výrobu dronov, a to sumou troch miliónov kanadských dolárov, dodal denník s odvolaním sa na vyhlásenie kanadského ministerstva obrany.

Blair tiež uviedol, že Kanada odovzdá Ukrajine 900 dronov SkyRanger, ktorých dodávky boli prvýkrát avizované vo februári. Pôvodne sa ale hovorilo o 800 kusoch. Ich dodávky sa majú začať na budúci mesiac.

Prvú muníciu obstaranú v rámci českej iniciatívy by mohla Ukrajina získať v júni, oznámil tento mesiac premiér Petr Fiala po rokovaní so šéfom NATO Jensom Stoltenbergom. Podľa Fialu sa vďaka českej iniciatíve podarilo zabezpečiť už 500 000 kusov delostreleckej munície. Na takmer 200 000 už sú zmluvy, ďalších 300 000 kusov je Česko schopné veľmi reálne zabezpečiť, dodal premiér.

K projektu sa podľa prezidenta Petra Pavla pripojilo 20 krajín – od Kanady cez Nemecko, Poľsko, Lotyšsko, Litvu, Estónsko, Belgicko, Fínsko, Portugalsko, Švédsko, Nórsko, Dánsko, Holandsko či Luxembursko až po Island alebo Slovinsko. Vládny splnomocnenec pre rekonštrukciu Ukrajiny Tomáš Kopečný Českému rozhlasu Plus povedal, že nákup 800.000 kusov vyjde asi na tri miliardy amerických dolárov (1,6 miliardy eur).

Nedostatok delostreleckej munície je spoločne s nedostatkom ľudskej sily a vyčerpanou protivzdušnou obranou jedným z najpálčivejších problémov, ktorým Ukrajina čelí.

8:45 Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a okupovaným Krymským polostrovom. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

„Pokúsili sa zaútočiť na ropné rafinérie a infraštruktúru. Podľa tamojších informácií nedošlo k žiadnym zraneniam ani vážnym škodám,“ uviedol gubernátor Krasnodarskej oblasti Veniamin Kondratev Hasiči podľa neho likvidovali požiare spôsobené pádom bezpilotných lietadiel.

8:05 Rusi v noci na sobotu zaútočili na energetickú infraštruktúru v troch oblastiach Ukrajiny. Podľa médií to oznámil minister energetiky Herman Haluščenko. Terčom ruských rakiet sa znovu stal Charkov, kde zaznelo niekoľko výbuchov, uviedol starosta tohto druhého najväčšieho mesta na Ukrajine Ihor Terechov.

Ruské rakety mierili na energetické objekty v Dnepropetrovskej, Ivano-Frankivskej a Ľvovskej oblasti, uviedol s odvolaním sa na ministra server RBK-Ukrajina. "Je poškodené zariadenie. Na jednom z objektov bol zranený náčelník smeny, "povedal minister.

Rusi útočili na štyri tepelné elektrárne spoločnosti DTEK, ktoré vážne poškodili, dodal server s odvolaním sa na vyhlásenie spoločnosti. Energetici pracujú na odstránení škôd. Od začiatku vojny to bol podľa tvrdení Ukrajincov už 170. útok na elektrárne DTEK.

„Na Charkov sa útočí. Nepriateľ útočí na mesto. Je už niekoľko výbuchov,“ oznámil starosta. Jedna z ruských rakiet takmer zasiahla nemocnicu s 900 pacientmi a 250 zamestnancami, dodal neskôr starosta podľa agentúry Unian. Ľahké zranenie tak utrpel iba jeden človek. Rakety poškodili aj niekoľko domov, elektrické vedenie a vodovod.

Ruská armáda zostrelila v noci na sobotu na rôznych miestach Krasnodarského kraja viac ako desať dronov ukrajinských ozbrojených síl. Podľa ruskojazyčnej služby stanice BBC to uviedol gubernátor Krasnodarského kraja Veniamin Kondraťjev. Drony podľa neho mierili na ropné rafinérie a rôzne zariadenia infraštruktúry.

Žiadne zranenia ani závažné škody neboli zaznamenané, napísal Kondraťjev na sociálnej sieti Telegram. Záchranné zložky hasia požiare, ktoré spôsobili padajúce trosky, dodal.

Krasnodarský kraj sa nachádza na juhozápade Ruska pri Azovskom a Čiernom mori, neďaleko ukrajinského polostrova Krym, ktorý Rusko v roku 2014 anektovalo.

Ukrajina, ktorá už viac ako dva roky čelí ruskej agresii, v posledných týždňoch zintenzívnila svoje útoky na Rusko a zamerala sa najmä na energetickú infraštruktúru. Kyjev sľúbil, že v odvete za rozsiahle ruské bombardovanie ukrajinského územia prenesie boje na ruské územie.

7:30 Každodenné ruské útoky u obyvateľov druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times (NYT). Samotný Charkov funguje, a to napriek pretrvávajúcemu bombardovaniu, ktoré patrí medzi najničivejšie za celú vojnu, a rastúcim obavám, že by Rusko mohlo začať ďalšiu ofenzívu s cieľom mesto dobyť.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie Čítajte viac New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

6:30 V médiách na Západe sa naďalej objavujú informácie, že niektorí americkí predstavitelia opäť diskutujú o zmrazení frontových línií, keďže najnovší balík americkej vojenskej pomoci nemusí stačiť na to, aby Ukrajina znovu získala celé svoje územie, uvádza americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Inštitút tvrdí, že takéto úvahy sú predčasné.

Stúpenci súčasného balíka netvrdili, že by sám o sebe umožnil Ukrajine oslobodiť celé okupované územie a diskusia o možných konečných stavoch vojny je veľmi predčasná, keďže prezident Joe Biden len nedávno podpísal zákon o pomoci Kyjevu. Americká vojenská pomoc je v súčasnosti na ceste na Ukrajinu a bude trvať niekoľko týždňov, kým dorazí k frontovým jednotkám a bude mať hmatateľné dopady na bojisku, uvádza ISW.

Ukrajinské sily budú musieť v nadchádzajúcich týždňoch najskôr využiť prichádzajúcu pomoc USA na stabilizáciu frontových línií a zastavenie ruského postupu, najmä v smere Avdijivka a Časov Jar. Rozsah a intenzita predpokladanej ruskej útočnej operácie v lete 2024, ktorá sa pravdepodobne začne v júni, zostáva nejasná a ruské vojenské velenie môže aktívne vyhodnocovať a revidovať plány svojej letnej ofenzívy, aby zodpovedali lepšie vybaveným ukrajinským silám.

Ukrajinské sily sa budú musieť brániť proti ruskej ofenzíve a zabrániť ruským silám dosiahnuť operačne významný pokrok počas letných mesiacov predtým, ako budú ukrajinské sily schopné celoplošnej iniciatívy a uskutočniť protiofenzívnu operáciu neskôr v roku 2024 alebo v roku 2025. Ukrajinské sily musia tiež riešiť svoje pretrvávajúce výzvy v oblasti ľudských zdrojov prostredníctvom výcviku nového personálu, vybavenia nových jednotiek a rekonštrukciou starých jednotiek.

Pre budúcu protiofenzívu Ukrajiny bude rozhodujúca dostatočná a dôsledná západná pomoc. Schopnosť Ukrajiny získať späť celé svoje územie v dlhodobom horizonte závisí od mnohých budúcich rozhodnutí na Západe, v Kremli a Kyjeve a akékoľvek diskusie, ktoré považujú vyhliadky na ukrajinské víťazstvo alebo porážku za vopred určené výsledky, ignorujú, ako by mohli všetky zúčastnené strany dynamicky meniť priebeh vojny na Ukrajine, dodáva ISW.

119 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine