Denník N

TMR chcú predajom nových akcií získať až 130 miliónov eur. Potrebujú ich na zníženie vysokého dlhu

Lanovka TMR na Skalnaté pleso. Foto - TMR
Lanovka TMR na Skalnaté pleso. Foto – TMR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Firma Tatry Mountain Resorts bývalého partnera J&T Igora Rattaja chce vydať vyše sedem miliónov nových akcií.
  • Ak ich v plnej miere neupíšu existujúci akcionári, kúpiť si ich môžu aj noví investori.
  • Firma chce novými zdrojmi znížiť svoj 400-miliónový dlh.
  • Podnik akcie ponúka po rekordnej sezóne, keď jeho tržby siahali k 190 miliónom eur.

Najväčší podnik domáceho cestovného ruchu Tatry Mountain Resorts (TMR) chce vydať pre svojich existujúcich, ale aj nových spoluvlastníkov 7,1 milióna nových akcií. To je o vyše 400-tisíc viac, ako má firma dnes.

Vyplýva to z oznamu o najbližšom valnom zhromaždení firmy, ktoré je naplánované na 17. mája. Uskutoční sa v liptovskom aquaparku Tatralandia, ktorý je súčasťou TMR. K vydávaniu akcií sa pristúpi potom, čo to odobrí zhromaždenie.

Nové akcie majú byť vydané v nominálnej hodnote 7 eur za kus. Ak príde k ich plnému úpisu, základné imanie firmy sa zvýši z aktuálnej úrovne 47 miliónov eur o ďalších 50 miliónov.

Firma však môže získať podstatne vyšší kapitál, keďže jej akcie sa na burze aktuálne obchodujú až za okolo 19 eur za kus. Ak by ich predávala za túto sumu, do TMR môže prísť až okolo 136 miliónov eur nového kapitálu. (Nominálna hodnota akcií je dôležitá len pre účtovníctvo firmy, ich skutočnú hodnotu vyjadruje cena na burze.)

Na pomery malého slovenského kapitálového trhu je to mimoriadne vysoká suma.

Na čo chce TMR nový kapitál

Najväčší spoluvlastník a líder TMR Igor Rattaj Denníku E vysvetlil, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Cestovný ruch

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie