Nádejná politická budúcnosť Paula Ryana

hk, SITA, politico.com
8.11.2012 23:57

Aj keď Mitt Romney prezidentské voľby v USA nevyhral, vyhliadky na politickú budúcnosť jeho kandidáta na viceprezidenta Paula Ryana sa stále zlepšujú. Nie je vylúčená ani jeho kandidatúra v nasledujúcich prezidentkých voľbách.

Nádejná politická budúcnosť Paula Ryana
SITA

Víťazom tohtoročných prezidentských volieb sa stal Barack Obama, no objavili sa názory o pozitívnej budúcnosti Paula Ryana. Podľa týchto odhadov si Ryan aj naďalej udrží vysokú pozíciu v republikánskej strane. Prehra vo voľbách bola preňho zároveň výhrou. V rodnom Wisconsine ho opäť zvolili do Kongresu. V jeho štyridsiatich dvoch rokoch sa mu to podarilo už ôsmykrát. Avšak momentálne otázku budúcnosti Wisconsinských republikánov odkladá.

Mitt Romney, neúspešný kandidát na amerického prezidenta, si Paula Ryana za svojho možného viceprezidneta vybral 11. augusta 2012. Hoci konzervatívnejšie krídlo bolo skôr za výber skúsenejšieho politika, druhá časť sympatizovala s mladým kandidátom. Bol totiž obľúbencom radikálneho hnutia Tea Party, ktorá pomohla republikánom aj vo voľbách do Kongresu v roku 2010.

Ryana nikto neobviňuje za Romneyho neúspech, jeho reputácia ním neutrpela. „Som nesmierne hrdý na kampaň, ktorú sme rozbehli. Ostávam vďačný guvernérovi Romneymu. Bola pre mňa česť spolupracovať s ním,“ povedal Ryan. Na otázku, čo plánuje v najbližších dňoch odpovedal: „Teším sa na svoju rodinu a čas strávený s nimi. Potom budem pokračovať vo svojich povinnostiach predsedu Snemovne rozpočtového výboru.“

V prípade možnej kandidatúry Paula Ryana na prezidenta USA v roku 2016 by mu pomohli veľké politické skúsenosti. Práve kvôli tomu jeho kolegovia zo Snemovne nevedia, ako dlho s nimi bude Ryan ešte spolupracovať.

Aj keď sa Ryan nestane viceprezidentom, bude stále mužom s mnohými možnosťami. História Ameriky nezvoleným viceprezidentom doteraz nepriala. Len v dvoch prípadoch sa stali úspešnými v nasledujúcich voľbách. To šťastie nemali Sarah Palin ani John Edwards. Kým Palin sa stala hviezdou televíznej reality show, Edwardsov osobný život by mohol byť námetom na seriál. Toto však od Ryana nikto neočakáva.  Predseda Snemovne rozpočtového výboru je jeden z najvplyvnejších republikánov vo fiškálnych záležitostiach. Aj keď Romney voľby prehral, Ryan ostáva vyhľadávanou postavou v obchodných a politických kruhoch.

Kto je Paul Ryan?

Republikán Paul Ryan sa narodil 29. januára 1970 v Janesville, Wisconsin. Tu žije dodnes so svojou manželkou Jannou Little a ich dcérou Lizou, so synmi Charliem a Samom. Jeho otec Paul Ryan starší bol právnikom a matka žena v domácnosti.

Štúdium ekonomiky a politológie na Miamskej Univerzite v štáte Ohio ukončil v roku 1992. Najskôr pracoval ako marketingový konzultant pre stavebnú spoločnosť Wisconsin. Až o pár rokov neskôr vstúpil do politiky. Záujem o túto sféru v ňom vyvolali knihy rusko-americkej spisovateľky Ayn Rend. Konkrétne to bola jej filozofia boja kolektivizmu proti individualizmu.

Svoju kariéru začínal ako právny poradca pre amerického senátora Boba Kastena, neskôr pre senátora Sama Brownbacka a republikána Jacka Kempa. Od roku 1998, keď ho zvolili do Snemovne reprezentantov, zastupoval južný Wisconsin. V roku 2010 sa stal predsedom Snemovne rozpočtového výboru.

V amerických voľbách 2012 vystupoval na poste Romneyho kandidáta na viceprezidenta. Zákony dovolujú Ryanovi kandidovať na post viceprezidenta a súčasne aj do Kongresu. V prípade, že by obe miesta získal, z Kongresu musí odstúpiť. Následne by prebehli špeciálne voľby uchádzačov o tento post.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok