Americký prezident Joe Biden vo svojom piatkovom večernom príhovore k národu z Oválnej pracovne ocenil spoluprácu demokratov a republikánov v krízových okamihoch, akým bola dohoda o zvýšení dlhového stropu do roku 2025, ktorá odvrátila hroziacu platobnú neschopnosť USA.

Dosiahnutie kompromisu

Dohodu schválili tento týždeň obe komory Kongresu – v stredu Snemovňa reprezentantov a o deň neskôr Senát. Biden ju podpíše v sobotu v Bielom dome.

„Prijatie dohody o rozpočte bolo rozhodujúce. V stávke nemohlo byť viac,“ povedal Biden.

Dohodu dosiahol Biden s predsedom Snemovne reprezentantov Kevinom McCarthym. Republikánom poskytla niektoré z požadovaných škrtov vo federálnych výdavkoch, no zároveň sa zachovala línia hlavných priorít demokratov.

„Nikto nedostal všetko, čo chcel, ale Američania dostali to, čo potrebovali,“ konštatoval Biden, pričom vyzdvihol dosiahnutý kompromis a konsenzus.

Bidenove úspechy

Biden využil príhovor na prezentáciu úspechov svojho prvého funkčného obdobia. „Znižujeme výdavky a zároveň znižujeme deficity,“ povedal Biden. „Chránime dôležité priority od sociálneho zabezpečenia cez Medicare až po Medicaid, po veteránov a naše investície do infraštruktúry a čistej energie.“

Americká ministerka financií Janet Yellenová varovala, že v prípade nezvýšenia dlhového stropu by sa USA mohli dostať do platobnej neschopnosti 5. júna. Tento spor dokonca prinútil Bidena k predčasnému návratu z cesty do zahraničia.

Ďalšie dôležité správy

President Biden Returns To The White House From Colorado
Neprehliadnite

Hru na navyšovanie dlhového stropu v USA by malo vystriedať zavedenie dlhovej brzdy