Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Štokholme oznámili mená laureátov Polar Music Prize

Beninská speváčka Angélique Kidjo. Foto: TASR/AP

Angélique Kidjo, ktorá je päťnásobnou držiteľkou Grammy, výbor porotcov zaradil k najvýznamnejším hudobníkom na medzinárodnej scéne.

Štokholm 28. marca (TASR) - Beninská speváčka Angélique Kidjo získala v utorok spolu s Britom Chrisom Blackwellom, zakladateľom vydavateľstva Island Records, a estónskym skladateľom Arvom Pärtom jednu z hlavných európskych hudobných cien - Polar Music Prize za rok 2023.

Výkonná riaditeľka výboru pre udeľovanie ceny Marie Ledinová pri vyhlasovaní mien laureátov uviedla, že všetci traja "svojou hudbou ovplyvnili svet."

Angélique Kidjo, ktorá je päťnásobnou držiteľkou Grammy, výbor porotcov zaradil k najvýznamnejším hudobníkom na medzinárodnej scéne. Táto 62-ročná speváčka spieva v jazykoch západoafrických národov Fon a Joruba, ako aj vo francúzštine a angličtine. Vo svojej hudbe mieša západoafrické tradície svojho detstva v Benine s prvkami amerického R&B, funku a džezu, ako aj s vplyvmi z Európy a Latinskej Ameriky.

Blackwell založil na Jamajke vydavateľstvo Island Records, ktoré podpísalo zmluvy s legendárnymi hviezdami ako Bob Marley, Cat Stevens, Roxy Music, U2, Tom Waits či Marianne Faithful.

Estónsky skladateľ Arvo Pärt, ktorého porota označila za "najhranejšieho žijúceho skladateľa na svete", porota vyzdvihla za "jedinečnú kompozičnú techniku tintinnabuli", ktorú vynašiel v 70. rokoch 20. storočia.

"Jeho diela oslovili mnoho poslucháčov nielen prostredníctvom koncertov a nahrávok, ale aj filmov a divadelných predstavení," povedala.

Hudobnú cenu Polar založil v roku 1989 bývalý manažér skupiny ABBA Stig Anderson. Minulý rok ju udelili americkému punkrockovému spevákovi a príležitostnému hercovi Iggymu Popovi a americkej skladateľke Diane Warrenovej.

Slávnostné odovzdanie ceny sa uskutoční 23. mája v Štokholme. Cena je dotovaná sumou 600.000 švédskych korún (53.000 eur).