Aktuálne 02. jún 2023

Česká polícia Dezinformácia o smrti Pavla z predvolebnej kampane prišla z Ruska

TASR
TASR

Kriminalistom z odboru extrémizmu a terorizmu pražskej polície sa však nepodarilo nájsť konkrétneho páchateľa.

Kriminalistom z odboru extrémizmu a terorizmu pražskej polície sa však nepodarilo nájsť konkrétneho páchateľa.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Dezinformácia o smrti Pavla z predvolebnej kampane prišla z Ruska
Foto - Postoj/Juraj Brezáni

Stopy, odkiaľ sa v januári šírila dezinformácia o smrti súčasného prezidenta Petra Pavla, vedú podľa českej polície do Ruska. Páchateľa sa im však zistiť nepodarilo, prípad preto odložili. Uviedli to na sociálnej sieti Twitter.

"Kriminalisti z odboru extrémizmu a terorizmu pražskej polície prípad preverovali a zistili, že stopy, odkiaľ sa táto dezinformácia začala šíriť, vedú do Ruska. Konkrétneho páchateľa sa však zistiť nepodarilo, preto bol prípad odložený," napísala polícia.

Pred druhým kolom tohtoročných prezidentských volieb sa v Česku prostredníctvom falošných webových stránok vtedajšieho prezidentského kandidáta Petra Pavla a reťazových e-mailov šírila dezinformácia, že Pavel zomrel.

Smútočné oznámenie s jeho fotkou sa objavilo na internetovej stránke, ktorá sa od jeho oficiálneho webu líšila iba v URL adrese a internetovej doméne. V mene jeho hovorkyne sa v ňom písalo, že vtedajší prezidentský kandidát zomrel pravdepodobne na zlyhanie srdca.

Pavel toto falošné oznámenie zdieľal na Twitteri so slovami, že predvolebná kampaň dosiahla nové dno. Zastal sa ho aj jeho protikandidát Andrej Babiš, ktorý apeloval na políciu, aby prípad dôkladne prešetrila.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0