Turecká líra dosiahla v pondelok na začiatku obchodovania nové rekordné minimum, keďže ju zasiahlo posilnenie dolára aj geopolitické riziká, informuje Reuters.

Meny rozvíjajúcich sa trhov sú pod veľkým tlakom po tom, čo sa dolár v piatok (3. 2.) prudko posilnil po správe o strmom náraste zamestnanosti v USA. Zároveň náznaky, že Spojené štáty budú presadzovať tvrdšiu líniu pri presadzovaní sankcií, sa pridali k tlakom na Ankaru po tom, čo ju Washington varoval pred vývozom chemikálií, mikročipov a iných produktov do Ruska, ktoré môžu byť použité na vojenské účely.

Trhy sledujú tiež vplyv zemetrasenia s magnitúdou 7,8 stupňa v strednom Turecku a severozápadnej Sýrii.

Turecká líra sa v pondelok na začiatku obchodovania prepadla voči doláru na 18,85 TRY/USD, neskôr časť strát zmazala.

Predchádzajúce rekordné minimum dosiahla turecká líra vlani 26. decembra, keď klesla na 18,844 TYR/USD. Turecká mena sa od začiatku roka oslabila takmer o 1 percento.

Ďalšie dôležité správy

KK39 Astana - Na snímke zľava turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia na Konferencii o interakcii a opatreniach na budovanie dôvery v Ázii (CICA) 13. októbra 2022 v kazašskej Astane. FOTO TASR/AP
Russian President Vladimir Putin, right, and Turkey's President Recep Tayyip Erdogan talk to each other during their meeting on sidelines of the Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia (CICA) summit, in Astana, Kazakhstan, Thurs
Neprehliadnite

Turecko obchádza sankcie a do Ruska dováža aj zbraňové komodity, tvrdí Washington