Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA:Výbuch na Kachovskej priehrade si zrejme vyžiadal množstvo životov

Na tomto obrázku prevzatom z videa zverejneného ukrajinským prezidentským úradom voda preteká cez prielom v priehrade Kachovka v Kachovke na Ukrajine v utorok 6. júna 2023. Foto: TASR/AP

Konkrétny dôkaz o páchateľovi ešte stále nie je k dispozícii.

Washington 6. júna (TASR) - Biely dom v utorok oznámil, že výbuch, ktorý zničil Kachovskú priehradu na Ukrajine, si pravdepodobne vyžiada množstvo životov. Dodal, že konkrétny dôkaz o páchateľovi ešte stále nie je k dispozícii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby uviedol, že výbuch spôsobil výrazné škody na priehrade. Upozornil , že Washington tento incident stále pozorne skúma predtým, než určí páchateľa. "Ešte stále sa pokúšame pozbierať informácie a hovoriť s Ukrajincami," povedal.

Na otázku, či útok na priehradu predstavuje vojnový zločin, povedal, že úmyselné zničenie civilnej infraštruktúry nie je zákonmi vojny povolené.

Po utorňajšom útoku na priehradu na rieke Dneper v Chersonskej oblasti bolo zaplavené jedno mesto a desiatky dedín. Úrady nariadili evakuáciu 17.000 ľudí.

Z útoku sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev. Rusko chcelo podľa Ukrajiny útokom na priehradu spomaliť dlho očakávanú ukrajinskú ofenzívu. Rusko uviedlo, že išlo o sabotáž s cieľom zastaviť zásobovanie vodou na anektovaný polostrov Krym.