Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prežili vojny, no neprežili bobrov: 100-ročné jedle museli spíliť
Zdielať na

Prežili vojny, no neprežili bobrov: 100-ročné jedle museli spíliť

TATRANSKÁ KOTLINA / Keď sa bobor pred pár rokmi nasťahoval do lesov v okolí Tatranskej kotliny, lesní hospodári ani len netušili, aké problémy im spôsobí. V tatranskom národnom parku má toto zviera desiatky hrádzí a zanechalo po sebe obrovský neporiadok. Bobor dokonca začal kántriť vzácne stromy.

Sme v prírodnej rezervácii Jedliny, kde vzácne, viac ako 100-ročné jedle odolávali naozaj dlhé obdobie rôznym živlom, ale jednému sa neubránili. Bobra sa síce z lokality v okolí Tatranskej kotliny podarilo dostať preč, ale zanechal po sebe značnú škodu. 150 rokov staré jedle, ktoré nahlodal, museli lesníci spíliť. "Prežili vojny, prežili veternú kalamitu z roku 2004," uviedol František Pisarčík, konateľ mestských lesov Spišská Belá.

Útoky bobrích rodín už neustáli. Aj ochranári zostali zaskočení, ako sa im zmenili ich chute. Spoločenská hodnota jedného stromu je približne 10-tisíc eur. Lesníci zo Spišskej Belej už konečnú škodu vyčíslili a požiadali ministerstvo životného prostredia o náhradu škody. "Dokopy je to 84-tisíc eur. Už sme o to požiadali, ale od augusta roku 2022 nikto nereagoval," povedal Pisarčík.

Hoci bobrie rodiny už túto lokalitu opustili, zrátané to už majú aj ďalšie stromy. To čo zákonom chránené hlodavce nenahlodali, to zahynulo v podmočenej pôde, ktorú po sebe zviera zanechalo. Ochranárom je vzácnych stromov ľúto, no nevidia dôvod na paniku.

Bobor je podľa ich slov právom chránený, nežil na našom území približne 150 rokov. A nikde nemá tak dobré podmienky na svoj život, ako práve v TANAP-e. "Ak by to bola posledná jedľa, tak by sme zakročili. Myslím si, že príroda si poradí," dodal Pavol Majko, riaditeľ správy parku TANAP.

Najčítanejšie správy