Denník N

Magálová, Johanides, Trnka či Vacvalová sa postavili za RTVS. Výzvu na jej ochranu podpísalo 800 pracovníkov rozhlasu a televízie

Silvester Lavrík, Kamila Magálová, Ivan Ostrochovský, Samo Trnka, Elena Vacvalová a Martin Šulík. Foto – N a TASR
Silvester Lavrík, Kamila Magálová, Ivan Ostrochovský, Samo Trnka, Elena Vacvalová a Martin Šulík. Foto – N a TASR

Aktualizované o vyšší počet signatárov – Nastúpi normalizácia, do RTVS prenikne dezinfoscéna, stane sa hlásnou trúbou vlády, varujú osobnosti.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Za prvý deň podpísalo výzvu na ochranu RTVS osemsto jej zamestnancov a externých spolupracovníkov a varujú pred politickým ovládnutím verejnoprávneho rozhlasu a televízie.

Žiadajú stiahnutie návrhu zákona ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ktorý by znamenal odvolanie súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja a premenovanie RTVS na Slovenskú televíziu a rozhlas. Zákon mal zaviesť voľbu nového riaditeľa v rade, ktorej členov majú vyberať najmä parlament a ministerstvo kultúry, a na program by mala dozerať nová Programová rada zvolená najmä parlamentom.

„Praktickým dôsledkom navrhnutých zmien môže byť nástroj na politické ovládnutie RTVS pre akúkoľvek vládnu moc,“ píše sa vo vyhlásení. (Celé znenie vyhlásenia na konci textu.)

Denník N oslovil viaceré osobnosti, ktoré sú tvárami RTVS, či už v rozhlase, alebo televízii, aby povedali, čo hovoria na navrhované zmeny. Nevyjadrovali sa priamo k výzve, ale k návrhu zákona, ktorý dala ministerka Šimkovičová do pripomienkového konania.

Herečka Kamila Magálová hovorí, že návrh by zaviedol normalizáciu. Dramatik Silvester Lavrík vidí „premenu na vybíjanú hlásnu trúbu tupokracie“. Moderátorka Elena Vacvalová hovorí, že sa môže splniť „sen Andreja Danka o štátnej televízii“.

„Môžeme rátať so zahnojením programu matičiarsky angažovanými adoráciami všetkých národniarskych fetišov od Cyrila s Metodom až po doktora Tisa a hlavne rátajme s inváziou magoriád z dezinfoscény,“ varuje komik Samo Trnka.

Otázka:

Je podľa vás potrebné zmeniť RTVS na Slovenskú televíziu a rozhlas (STaR) a ako vnímate pripravované zmeny v RTVS?


Kamila Magálová
herečka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Martina Šimkovičová

RTVS za Machaja

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie