Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V kauze šikany rómskych chlapcov zistil porušenie promptnosti konania

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Šesť rómskych chlapcov zo sídliska Luník IX vo veku desať až 16 rokov predviedli policajti na Obvodné oddelenie Policajného zboru Košice - Juh pre podozrenie z lúpežného prepadnutia dôchodkyne.

Košice 2. júna (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR v súvislosti s kauzou šikanovania rómskych chlapcov na policajnej stanici v Košiciach z marca 2009 uviedol, že výsledky preskúmania potvrdili opodstatnenosť tvrdení dnes už dospelých sťažovateľov. "ÚS zistil bezprecedentné a extrémne porušenie požiadavky promptnosti konania zo strany prvostupňového súdu a nedostatky v efektivite vyšetrovania na oboch všeobecných súdoch," konštatoval ÚS v piatkovej tlačovej správe.

V rozhodnutí z 22. mája ÚS zrušil oslobodzujúci rozsudok pre desať policajtov a vec vrátil Okresnému súdu (OS) Košice II na ďalšie konanie. Zároveň rozhodol o porušení práv sťažovateľov spojených so zákazom mučenia a krutého zaobchádzania a diskriminácie na rasovom základe. Zrušenie sa týka rozsudku OS Košice II zo 4. decembra 2019, ako aj uznesenia odvolacieho Krajského súdu v Košiciach z 11. decembra 2020, ktorý rozsudok OS potvrdil.

ÚS v piatok konštatoval, že "pri vyšetrovaní trestnej činnosti, zasahujúcej do špecifických základných práv, prostriedky trestného práva sú (majú byť) skutočne nástrojom samotnej ochrany základných práv poškodených". Podstatou zistených defektov súdnej etapy konania je podľa ÚS neregulárna aplikácia zásady voľného hodnotenia dôkazov. "Zistené nedostatky vo svojom súhrne a intenzite viedli ÚS k záveru o porušení práva sťažovateľov na účinné vyšetrovanie, kde súčasne ÚS konštatoval, že právne závery rozhodnutí všeobecných súdov boli ustálené ústavne nekonformným spôsobom, v dôsledku čoho odôvodnenie namietaných rozhodnutí neposkytuje dostatok relevantných dôvodov na súdmi prijatý záver o oslobodení obžalovaných spod obžaloby," uviedol.

ÚS zároveň informoval, že pre účely zodpovedania otázky, či konajúce súdy pri napĺňaní pozitívneho záväzku štátu viesť účinné vyšetrovanie, dodržali jeho stanovené parametre, sa podrobne oboznámil jednak s obsahom odôvodnení oboch rozhodnutí všeobecných súdov a preskúmal celý obsah spisového materiálu v trestnej veci. Poukázal pritom, že Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), na ktorý sa sťažovatelia taktiež obrátili, konštatoval porušenie práva na účinné vyšetrovanie iba na základe porušenia promptnosti vyšetrovania. Predchádzajúci rozsudok ESĽP tak podľa ÚS neznamenal vyčerpanie predmetu konania pred ÚS.

Prípad sa viaže na udalosti z 21. marca 2009. Šesť rómskych chlapcov z košického sídliska Luník IX vo veku desať až 16 rokov predviedli policajti na Obvodné oddelenie Policajného zboru (PZ) Košice - Juh pre podozrenie z lúpežného prepadnutia dôchodkyne. Podľa medializovaného videozáznamu policajti chlapcov ponižovali, vysmievali sa im, nútili ich dávať si navzájom facky či vyzliecť sa donaha. Policajti mali deti podľa obžaloby aj biť, vulgárne im nadávať či huckať na ne služobné psy, pričom ich komentáre sa týkali aj rómskeho pôvodu chlapcov.

Deväť mužov a jednu ženu Generálna prokuratúra (GP) SR obžalovala zo zneužívania právomocí verejného činiteľa a štyroch z nich aj z vydierania. Podľa verdiktu prvostupňového súdu však nebolo preukázané, že obžalovaní sa dopustili trestnej činnosti.