2023-10-26 14:14:00
Elektrický Mercedes Sprinter -
Elektrický Mercedes Sprinter - eSprinter
Zdroj: Mercedes

Mercedes predstavil nový eSprinter. Nový od znaku a podlahy s nadstavbou podľa ľubovôle

Divízia Mercedes-Benz Vans dôsledne elektrifikuje všetky konštrukčné rady.

Nový eSprinter zaujme modularitou, dojazdom a ložným objemom. Navyše je to ozajstný kozmopolita: vyrába sa v Európe a Severnej Amerike a v budúcnosti bude na približne 60 trhoch podčiarkovať najvyššie ambície vyjadrené heslom Lead in Electric Drive (Vedenie v elektrických pohonoch).

Nový eSprinter prináša množstvo technických noviniek a zakladá sa na novej koncepcii, ktorá sa skladá z troch modulov. Tieto moduly poskytujú čo najväčšiu slobodu pri vývoji a stvárnení rôznych zástavieb a nadstavieb, ktoré boli doteraz známe iba z modelu Sprinter s konvenčným pohonom.

Predný modul je jednotne koncipovaná predná časť a zahŕňa všetky vysokovoltové komponenty. Bez zmeny ho možno kombinovať so všetkými variantmi vozidiel bez ohľadu na rázvor a veľkosť akumulátora. V spodku karosérie sa nachádza modul pre priestorovo úsporne integrovaný vysokovoltový akumulátor. Umiestnenie akumulátora medzi nápravami zaručuje spolu s robustným krytom akumulátora nízke ťažisko, ktoré pozitívne ovplyvňuje jazdné vlastnosti a zvyšuje bezpečnosť jazdy. Tretím pilierom tejto modulárnej konštrukcie je zadný modul s elektricky poháňanou zadnou nápravou. Podľa princípu stratégie používania rovnakých dielov sa používa vo všetkých variantoch nového vozidla eSprinter. V zadnom module je integrovaný aj kompaktný a výkonný elektromotor.

Zdroj: Mercedes

Mercedes-Benz investoval do nového vozidla eSprinter približne 350 miliónov eur. Na prispôsobenie výroby v troch závodoch Charleston, Düsseldorf a Ludwigsfelde sa v každom investuje približne 50 miliónov eur. Modulárna koncepcia nového vozidla eSprinter umožňuje maximálne synergie vo výrobe, a tým aj príslušné efekty z rozsahu.

Nový eSprinter sa začne uvádzať na trh v druhej polovici roku 2023 v USA a Kanade. Je to dlhé skriňové vozidlo s vysokou strechou. Je vybavené najväčším akumulátorom s využiteľnou kapacitou 113 kilowatthodín. Ložný objem dosahuje hodnotu 14 kubických metrov, najväčšia prípustná celková hmotnosť dosahuje až 4,25 tony.

Elektrický dojazd, založený na východiskovej simulácii cyklu WLTP, dosahuje až 400 kilometrov. Pri jazdení v mestskom prostredí je, podľa simulácií založených na mestskom cykle WLTP, možný dojazd až 500 kilometrov. S takýmto dojazdom sa tak vozidlo hodí aj na dlhšie jazdy a výrazne tým predčí predchodcu.

V Európe bude tento prvý variant skriňového vozidla uvedený na trh na konci roku 2023 a po ňom budú postupne nasledovať otvorený konštrukčný vzor a ďalšie varianty akumulátora. Vďaka tomu je eSprinter ako základné vozidlo atraktívne pre mnohé nové odvetvia, ako aj pre výrobcov zástavieb a nadstavieb.

Hlavnými komponentmi eATS nového vozidla eSprinter sú dva novovyvinuté prvky: efektívny motor a inovatívna elektrická zadná náprava, pričom oba prvky sa prvýkrát používajú v akumulátorovom elektrickom transportéri od značky Mercedes-Benz.

Synchrónny motor s permanentným magnetom (PSM), ktorý váži len približne 130 kilogramov, sa vyznačuje mimoriadne vysokou efektívnosťou a optimalizovaným teplotným manažmentom. Motor je k dispozícii v dvoch výkonových stupňoch s výkonom 100 kW, prípadne so špičkovým výkonom 150 kW a poskytuje krútiaci moment až 400 Nm.

Elektricky poháňaná zadná náprava okrem klasického skriňového vozidla umožňuje zostaviť aj otvorené konštrukčné vzory. Zákazník tým získava výhody, pokiaľ ide o zástavby a nadstavby, dĺžky vozidla (A2 a A3), maximálnu celkovú hmotnosť (až 4,25 tony) či hodnoty zaťaženia prívesu (až 2 tony).

Rovnako ako všetky elektrické úžitkové vozidlá od značky Mercedes-Benz, aj nový eSprinter je možné nabíjať striedavým prúdom (AC), prípadne tiež jednosmerným prúdom (DC). Palubná nabíjačka, ktorá napríklad pri nabíjaní striedavým prúdom cez nabíjaciu skrinku premieňa elektrický prúd vo vozidle, dosahuje maximálny výkon 11 kW. Na rýchlonabíjacej stanici je možné nový eSprinter nabíjať s výkonom až 115 kW.

Pre zákazníkov to v prípade rýchleho nabíjania konkrétne znamená, že sa akumulátor s kapacitou 56 kilowatthodín z 10 na 80 percent nabije za približne 28 minút. Akumulátor s využiteľnou kapacitou 113 kilowatthodín na to potrebuje približne 42 minút.

Nový eSprinter presvedčí aj v oblasti digitalizácie a infotainmentu: využíva inovatívnu koncepciu používateľského zážitku Mercedes-Benz (MBUX) s najnovšou generáciou softvéru, akú zákazníci doteraz poznali len z osobných automobilov Mercedes-Benz. Počas všedného dňa s elektrickým vozidlom zákazníkov podporuje množstvo funkcií a služieb.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Mercedes

Komentáre k článku


Stream naživo