Takmer polovica veľkých čínskych miest trpí zosuvmi pôdy; milióny ľudí sú ohrozené záplavami, najmä keď stúpa hladina morí. Vedci zo South China Normal University vo svojom článku publikovanom v časopise Science zistili, že 45 percent pôdy pod čínskymi mestami sa zosúva rýchlejšie, pričom pod nimi ubúdajú viac ako tri milimetre za rok. Na niektorých miestach klesá pôda o viac ako desať milimetrov za rok, informuje Reuters.

Mestská populácia Číny sa rozrastá, už presahuje 900 miliónov ľudí, takže „každé, aj menšie úbytky pôdy v Číne by sa mohli premietnuť do ohrozenia života v meste,“ uviedol tím výskumníkov pod vedením Ao Cu-žueja.

Pokles pôdy už stojí Čínu viac ako 7,5 miliardy jüanov (1,04 miliardy dolárov) a v priebehu budúceho storočia by mohlo dôjsť k zaplaveniu takmer štvrtiny pobrežnej pôdy, čím by stovky miliónov ľudí boli vystavené ešte väčšiemu riziku záplav. „Skutočne sa ukazuje, že toto je pre Čínu celonárodný problém a nie problém len na jednom alebo dvoch miestach,“ povedal Robert Nicholls z Tyndallovho centra na Východoanglickej univerzite. „Je to mikrokozmos toho, čo sa deje vo zvyšku sveta.“

Severočínske mesto Tchien-ťin, kde žije viac ako 15 miliónov ľudí, bolo označené ako jedno z najviac postihnutých. Minulý rok tam po „náhlej geologickej katastrofe“ museli evakuovať tritisíc obyvateľov. Vyšetrovatelia za príčinu označili vyčerpanie vody, ako aj výstavbu geotermálnych vrtov.

V inej štúdii zverejnenej vo februári sa uvádza, že ohrozených je približne 6,3 milióna štvorcových kilometrov pôdy na celom svete. Medzi najviac zasiahnuté krajiny patrí okrem Číny aj Indonézia, pričom veľké časti hlavného mesta Jakarta sú teraz pod hladinou mora.

Ďalšie dôležité správy

Čínsky jüan
Neprehliadnite

Čína sa už mesiace zmieta v menovej špirále. Miestni radšej hromadia doláre