Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dopravu v Nemecku paralyzoval štrajk odborov
Zdielať na

Dopravu v Nemecku paralyzoval štrajk odborov

NEMECKO / Vlakovú, lodnú a leteckú dopravu i systémy mestskej hromadnej dopravy po celom Nemecku zasiahol v pondelok 27. marca rozsiahly jednodňový štrajk. Ten vyhlásili tamojšie odbory s cieľom presadiť zvýšenie platov svojich zamestnancov.

Odbory varovali, že cestujúci v krajine majú počítať s výrazným meškaním spojov a narušením dopravy vo všetkých štrajkom zasiahnutých oblastiach po celej krajine. Plánovaný štrajk sa podľa Združenia nemeckých letísk (ADV) dotkne približne 380-tisíc leteckých pasažierov. Množstvo zamestnancov dochádzajúcich do práce verejnou dopravou sa v pondelok rozhodlo cestovať autom, čo viedlo k zápcham a meškaniam na cestách. Tí, ktorí mohli, pracovali radšej z domu.         

Ohlásený štrajk spôsobil problémy v doprave už v nedeľu 26. marca, keď sa mnohí cestujúci snažili dostať do svojich destinácií o deň skôr. "Milióny cestujúcich, ktorí sú závislí od autobusov a vlakov, trpia v dôsledku tohto rozsiahleho, prehnaného štrajku," citovala agentúra DPA nemecké železnice Deutsche Bahn (DB), ktoré prostredníctvom svojho hovorcu upozornili, že "nie každý má možnosť pracovať na diaľku".

Štrajk, ktorý zvolali dva hlavné odborové zväzy v Nemecku, Verdi a EVG, sa začal v pondelok po polnoci v 7 zo 16 nemeckých spolkových krajín. Odbory Verdi zastupujú približne 2,5 milióna zamestnancov verejného sektora, zatiaľ čo EVG reprezentujú pracovníkov železníc a autobusových spoločností. Verdi žiadajú 10,5-percentný nárast mesačných platov. Zamestnávatelia ponúkli zatiaľ len nárast o päť percent v dvoch fázach plus jednorazový príspevok vo výške 2 500 eur. EVG požaduje 12-percentný rast miezd. Prepravca DB ponúkol takisto dvojfázové zvyšovanie v rozsahu piatich percent a jednorazovú platbu. Nemecko čelí rovnako ako iné krajiny vysokej inflácii v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá spôsobila rast cien potravín a energií.

Ministerka vnútra očakáva skorú dohodu o mzdách verejných zamestnancov

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová vyjadrila presvedčenie, že rokovania o platoch verejných zamestnancov sa čoskoro skončia dohodou. Tretie kolo rozhovorov medzi zástupcami vlády, samospráv a odborov sa začalo na pozadí štrajku, ktorý ochromil dopravu v celom Nemecku.

"V čase, keď mnoho verejných zamestnancov trpí v dôsledku vysokých cien energií a celkovo vysokej inflácii, je potrebné spoločne nájsť dobré riešenie," povedala Fraeserová. Ministerka zdôraznila, že aktuálne rokovanie sa netýka miezd v železničnom sektore. Právo na štrajk označila za nespochybniteľné, pričom vyzvala, aby štrajkové aktivity zostali primerané. Súčasné kolo mzdových rokovaní trvá do stredy 29. marca. Fraeserová vyjadrila presvedčenie, že odborári sú pripravení k ústupkom a dohoda bude hotová ešte tento týždeň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy