Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Ropný gigant SLB zvýšil zisk o takmer 15 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Prispela k tomu zvýšená ťažobná aktivita na Blízkom východe a v Afrike, ktorá pomohla vykompenzovať slabšiu aktivitu v Severnej Amerike.

Houston 19. apríla (TASR) - Svetový poskytovateľ služieb v ropnom a plynárenskom priemysle SLB, pôvodne známy ako Schlumberger, oznámil za 1. štvrťrok tohto roka rast zisku o takmer 15 %. Prispela k tomu zvýšená ťažobná aktivita na Blízkom východe a v Afrike, ktorá pomohla vykompenzovať slabšiu aktivitu v Severnej Amerike. Tá zároveň podporila tržby spoločnosti, ktoré vzrástli o viac než desatinu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

SLB v piatok oznámil, že v 1. štvrťroku dosiahol čistý zisk 1,07 miliardy USD (1 miliarda eur). V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka to znamená rast o 14,56 %.

Po úprave o mimoriadne položky vykázala spoločnosť zisk 1,08 miliardy USD, čo na akciu predstavuje 75 centov. Prekonala tak očakávania trhov, ktoré počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 70 centov.

Tržby SLB dosiahli za 1. kvartál 8,71 miliardy USD. Oproti rovnakému obdobiu roka 2023 to predstavuje rast o 12 %. Potiahla ich najmä zvýšená aktivita v Afrike a na Blízkom východe, pričom celkové tržby z trhov mimo Severnej Ameriky vzrástli o 18 % na približne 7,1 miliardy USD. Na trhu Severnej Ameriky však tržby SLB klesli o 6 % na 1,6 miliardy USD. Zaostali tak za očakávaniami analytikov, ktorí počítali s tržbami na úrovni 1,65 miliardy USD.

(1 EUR = 1,0679 USD)