2023-10-17 20:19:00
Citroen eC3
Citroen eC3
Zdroj: Citroen

Nový Citroen C3 bude iba elektrický? S touto cenou vám to začne dávať zmysel

Citroen zvyšuje svoje úsilie elektrifikovať nielen svoje modelové portfólio, aj svojich zákazníkov.

Jasným príkladom je jeho nové malé auto menom Citroen eC3. Nový model už nebude mať výfuk, namiesto toho dostane baterku a takú nízku cenu, že kúpa elektromobilu začne dávať zmysel mnohým ďalším užívateľom.

Citroen sa pri svojom novom zástupcovi segmentu B zameral na dve veci. Po prvé na elektromobilitu dostupnejšiu pre väčšie množstvo motoristov. Po druhé na maximalizovanie praktickej stránky malého hatchbacku. Ten už nebude taký malý. Na prvý pohľad pripomína odvodený model menom C3 Aircross a síce to nie je presne ono, nová eC3 určite ide týmto crossover smerom.

To znamená, že na takmer nezmenej zastavanej ploche ponúkne viac priestoru pre posádku, ľahšie nastupovanie a lepší výhľad z vozidla. Urobí tak vďaka posunutiu kolies do úplných rohov podvozku (rázvor +70 mm) a taktiež zvýšením celkovej výšky na 1,57 metra. Vo výsledku tak bude nová C3 univerzálnejšia a pre motoristov, ktorí hľadajú auto primárne na dochádzanie za povinnosťami a koníčkami v meste a blízkom okolí bude adekvátnym autom aj keď je medzigeneračne len o 18 mm dlhším a o 6 mm širším vozidlom. Vodič i spolujazdec budú mať viac priestoru nad hlavou a zároveň budú sedieť až o 100 mm vyššie ako v štandardnom hatchbacku zo segmentu B. V kufri bude k dispozícii 310 litrov voľného objemu, pritom sa Citroen postaral, aby medzi krajnými polohami kufra bola šírka vyššia ako 1 meter, tak aby mohla posádka prevážať aj väčšie predmety. 

Zdroj: Citroen

eC3 príde najprv s dojazdom na jedno nabitie na úrovni 320 km podľa WLTP vďaka 44 kWh batérii. To bohato stačí väčšine vodičov na každodenné povinnosti a v našich končinách aj na niekoľko dní bez nabíjania. Táto verzia bude štartovať na solídnej cene 23 300 eur, čím sa bezpochyby zaradí medzi najlacnejšie elektromobily na trhu. Citroen pritom sľubuje, že o rok neskôr, v roku 2025, príde ešte lacnejšia verzia s dojazdom 200 km a cenou 19 990 eur.

Model dostane pri baterke s veľkosťou 44 kW až 100 kW DC nabíjanie s ktorým z 20 na 80 percent baterku nabijete za 25 minút. Celú baterku pri príplatkovom nabíjaní s výkonom 11 kW nabijete za necelé tri hodiny. 

Vozidlo bude mať jeden motor s jednostupňovou automatickou prevodovkou. Pohonné ústrojenstvo bude poháňať predné kolesá. Maximálny výkon motora bude 83 kW, čo autíčku dodá zrýchlenie z 0 na 100 za 11 sekúnd. Maximálna rýchlosť bude 135 km/h. K autu budú pribalené nové funkcie vrátane navigácie prispôsobenej pre navigovanie elektromobilov tak, aby sa zvýšil dojazd a nabíjanie bolo vždy k dispozícii v správny čas. Takisto tam bude veľa airbagov, veľa prvkov aktívnej bezpečnosti. 

Nový Citroen eC3 prichádza s novým dizajnom s novou palubnou doskou, s novým infotainmentom a ako pri každom novom Citroene, aj eC3 chce byť absolútnym lídrom v oblasti komfortu v danom segmente. Či už z hľadiska priestoru, tak z hľadiska kvality odpruženia a izolácie kabíny. Auto dostane tlmiče s hydraulickými dorazmi a aj novo-vyvinuté sedadlá so zvýšenou mierou komfortu. Doslova majú sedačky tzv. airbumps - teda akési vankúšiky, ktoré aj prípadné väčšie nerovnosti v spolupráci s podvozkom úplne vyhľadia. Citroen hovorí o jazde ako na letiacom koberci. Viac sa dozvieme neskôr, no prvé autá na cestách uvidíme najneskôr v priebehu budúceho roka. Tu u nás na Slovensku budeme azda prví vôbec, keďže autíčko sa bude vyrábať v závode pri Trnave. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Citroen

Komentáre k článku


Stream naživo