2022-12-20 13:30:00
Nový Hyundai Kona 2023
Nový Hyundai Kona 2023
Zdroj: Hyundai

Nový Hyundai Kona: Druhá generácia je väčšia, naďalej s plnou paletou pohonov

Hyundai predstavil novú generáciu modelu Kona.

Nový Hyundai Kona mieri o segment vyššie. Nielen z hľadiska veľkosti, ale aj dizajnu a ponúkaných možností. Naďalej bude k dispozícii ako elektromobil, hybrid i so spaľovacím motorom. Avšak aké tie pohonné jednotky budú a aké budú mať parametre a navyše na akých trhoch budú dostupné, to sa dozvieme neskôr.

Vieme však, že autá s rôznymi pohonmi budú mať niečo spoločné, v niečom sa budú odlišovať. Spoločné budú mať vonkajšie rozmery. Kona druhej generácie je o 150 mm dlhšia ako súčasný model. Celková dĺžka je 4355 mm, čím bezpečne vystupuje zo segmentu B SUV, respektíve B+ a naplno bude konkurovať autám ako Škoda Karoq, či Peugeot 2008. Auto má tiež o 60 milimetrov väčší rázvor kolies a o 25 milimetrov väčšiu šírku. Vozidlo teda bude robustnejšie a akiste priestrannejšie, čo ocenia najmä cestujúci na zadných sedadlách. No a ak sa vám tvarovo a veľkostne podobá na model Kia Niro, nebude to úplne náhoda. Sú to bratranci... 

Spoločným prvkom sú aj LED svetlá pretínajúce celú prednú i zadnú časť vozidla. Pod nimi sa vpredu skrývajú klasické združené svetlomety a vpredu pod nimi sú zároveň kľúčové prvky, ktoré pre jednotlivé verzie budú odlišné. Ako prvý príde na trh elektromobil a ten bude mať v spodnej časti "pixely" teda grafickú úpravu známu z konceptov a podobnú modelu IONIQ 5 (ten má pixely vzadu). Hybridná a spaľovacia Kona bude mať trojuholníkové prvky na nárazníku s dôrazom na offroadové možnosti vozidla. Verzia N Line zas stavila na športovejší charakter, vpredu nesie viac čiernej a výraznejšiu mriežku pre lepší prietok vzduchu. Zboku si možno všimnúť výraznejšie prelisy, auto sa posadí tesne pod model Tucson a bude tak niesť časť jeho výrazného dizajnu. Ako inak, dizajnu dopomôžu aj veľké rozmery kolies, elektromobil príde na 19-palcových diskoch.

Nová Kona staví na vzdušnejší interiér s dvomi veľkými spojenými obrazovkami pred vodičom s hranatejšími tvarmi palubnej dosky s výrazne tvarovanými prednými i zadnými sedadlami.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Hyundai

Komentáre k článku


Stream naživo