Hodiny posledného súdu sa priblížili polnoci, zostáva už len 90 sekúnd

Podľa správcov symbolických hodín posledného súdu (Doomsday Clock) sa svet po minulom roku posunul o desať sekúnd bližšie k absolútnej skaze.

24.01.2023 20:01
hodiny Foto:
debata (8)

Novo ukazujú, že do nej zostáva 90 sekúnd, najmenej od vzniku hodín v roku 1947. Hlavným dôvodom skrátenia výhľadu je vojna na Ukrajine, uviedli vedci.

Čas do polnoci sa „skrátil najmä, ale nie výlučne, kvôli ruskej invázii na Ukrajinu a zvýšenému riziku jadrovej eskalácie“, uviedli správcovia hodín. Ďalšími dôvodmi sú podľa nich klimatická kríza, „množstvo dezinformácií o laboratóriách na výrobu biologických zbraní na Ukrajine“, testovanie rakiet Severnou Kóreou, obohacovanie uránu Iránom, časté nehody v biologických laboratóriách alebo pokračujúce šírenie covidu.

Naposledy sa ručička posunula dopredu v januári 2020, o 20 sekúnd. Zhoršenie situácie podľa správcov vtedy zavinila neschopnosť štátov dohodnúť sa na kontrole jadrového zbrojenia aj zvyšujúce sa nebezpečenstvo zmien klímy.

O rok neskôr vedci v súvislosti s pandémiou covidu-19 upozornili na nedostatok pripravenosti krajín čeliť zvýšenému nebezpečenstvu pre planétu, zostávajúci čas do katastrofy ale neskrátili.

Pomyselný odpočet k apokalypse je projektom odborného časopisu Bulletin amerických jadrových vedcov (BAS). Symbolické hodiny umiestnené na Chicagskej univerzite majú slúžiť ako upozornenie na to, ako je ľudstvo blízko zničenia planéty pomocou nebezpečných technológií. Polnoc znamená katastrofu globálnych rozmerov, ako je jadrová vojna či nezvratná zmena klímy.

O každoročnej aktualizácii polohy minútovej ručičky rozhodujú v posledných rokoch okrem odborníkov na fyziku aj ekológovia a viac ako desiatka nositeľov Nobelových cien.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #hodiny #Posledný súd #sekundy #minúty