Denník N

Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobreží

Pobrežie Šanghaja v roku 2000. Ilustračné foto - TASR/AP
Pobrežie Šanghaja v roku 2000. Ilustračné foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ako čínske mestá rastú, tak aj klesajú. Vyplýva to zo štúdie, ktorú tento týždeň zverejnil prestížny vedecký magazín Science.

Vedci v nej zmapovali, ako pomaly klesá pôda pod čínskymi mestami. Ide o problém vo viacerých častiach planéty, no viac sa o ňom začína hovoriť až v poslednom čase.

„Pokles pôdy je prehliadaný problém, ktorý existuje takmer všade,“ povedal pre The New York Times geofyzik Manoochehr Shirzaei z Virginia Tech.

Autori štúdie vďaka satelitom zmapovali pohyby terénu pod 82 najväčšími čínskymi mestami. Celkovo tu žije 700 miliónov obyvateľov. Momentálne asi dve tretiny čínskej populácie žijú v mestách, pred štvrťstoročím to bola tretina.

V polovici miest

Vedci sledovali pohyby pôdy v rokoch 2015 až 2022. Zistili, že v 45 percentách sledovaných miest klesá terén v priemere rýchlosťou vyššou ako 3 milimetre za rok a v 16 percentách rýchlosťou vyššou ako 10 milimetrov (1 centimeter) za rok. V tom druhom prípade by to za 50 rokov znamenalo pokles o pol metra.

To nemusí znieť ako veľa a na planéte sú mestá, ktoré „sa prepadávajú“ rýchlejším tempom. Môže to však mať vplyv na život najmä v pobrežných mestách v čase, keď pre klimatickú zmenu stúpa hladina svetových oceánov. Za posledných 30 rokov narástla hladina svetových morí o 10 centimetrov, do konca storočia hovorí aj najoptimistickejší scenár o ďalšom náraste 44 centimetrov.

Dôvodov, prečo klesajú mestá nielen v Číne, ale aj inde vo svete, je viacero. Tým hlavným podľa odborníkov je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie