Chodorkovskij pre TA3: Prigožin je pre Putina užitočným nástrojom, Rusi mu prehranú vojnu neodpustia

ta3
2.6.2023 11:45

Michail Borisovič Chodorkovskij bol v minulosti najbohatším Rusom. Začal však kritizovať korupciu v Rusku a konfrontoval samotného Vladimira Putina. Dnes žije v exile v Londýne a je jedným z najhlasnejších kritikov ruského prezidenta. V exkluzívnom rozhovore pre ta3 priblížil, prečo chce aby Ukrajina vyhrala vojnu.

Kedy sa zmení režim v Rusku?

Bojím sa, že sa to nastane až po smrti Vladimíra Putina, keďže režim v Rusku je hlboko personálny. Aj keby sa to demokratickej opozícii nepodarilo, tak napriek tomu, režim, ktorý príde po Putinovi nebude taký istý.

A čo ak Ukrajina vyhrá vojnu skôr ako zomrie ruský prezident?

To bude viesť k rýchlejšej smrti Putina, keďže Rusi mu prehranú vojnu neodpustia.

Aký je dnes vzťah medzi Vladimirom Putinom a Prigožinom?

Na jednej strane je Prigožin pre Putina užitočným nástrojom, pomocou ktorého straší ruské elity, na druhej je však vodca vagnerovcov zatiaľ závislý od Putina, lebo nemá žiadnu podporu u oligarchov. A zároveň  je vidieť, že Prigožin je čoraz viac populárnejší medzi elektorátom. Teda základňou, ktorá podporuje Putina, teda nacionalisti a patrioti. Je možné, že po určitom čase Prigožin bude druhou najväčšou Putinovou chybou po Ukrajine.

Má Jevgenij Prigožin prezidentské, či iné politické ambície v Rusku?

Podľa mňa, zatiaľ nie. Zdá sa mi, že bohužiaľ je dosť bystrý na to, aby nepchal nos tam, kam netreba. Ale kto vie.

Chcete aby Ukrajina vyhrala vojnu?

Samozrejme, pretože to spôsobí zmenu režimu a pravdepodobne to prispeje k demokratickejšiemu Rusku. A tiež to bude znamenať, že sa môžem vrátiť domov.

Redaktorka TA3 Andrea Simančíková a Michail Chodorkovskij TA3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok