Denník N

Nič ešte nie je stratené, Biden môže Trumpa poraziť

Pred pojednávaním dovolili fotografom Trumpa odfotiť v súdnej sieni, potom museli odísť. Foto - TASR/AP
Pred pojednávaním dovolili fotografom Trumpa odfotiť v súdnej sieni, potom museli odísť. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je sociológ a bývalý veľvyslanec v USA

Prozápadný svet prijal hlasovanie amerického kongresu o pomoci Ukrajine ako jednu z mála dobrých správ v týchto časoch: našim susedom by to mohlo pomôcť aspoň zastaviť ruského agresora. Menej sa však v tejto súvislosti hovorilo o tom, komu tento výsledok, naopak, nepomohol. O politikovi, ktorý vzbudzuje oprávnené obavy, nielen pokiaľ ide o osudy Ukrajiny, ale aj o budúcnosť liberálnej demokracie v Amerike, ako aj v globálnom meradle. Ako napísal David Frum v Atlanticu, v kongrese neprehral iba ruský prezident Putin, ale aj kandidát na znovuzvolenie do prezidentského úradu Donald Trump.

Dôvody sú známe. Trump je dlhodobým odporcom pomoci Ukrajine. Je to v súlade s jeho presvedčením, že Amerika sa musí starať predovšetkým sama o seba a obnoviť svoju veľkosť a nie podporovať Ukrajinu, na čo by sa mali sústrediť Európania.

Keďže po ruskom vpáde na Ukrajinu vo februári 2022 mali demokrati v snemovni reprezentantov ešte väčšinu, postupne odhlasovali štyri balíky pomoci pre Ukrajinu v celkovej hodnote 73 miliárd dolárov. Po svojom víťazstve v doplňovacích voľbách republikáni túto pomoc od januára 2023 blokovali a každý z nich, kto sa chcel v strane presadiť, musel byť v tejto otázke voči Trumpovi lojálny.

Viacerí komentátori, ale aj bývalí blízki Trumpovi spolupracovníci opísali jeho fascináciu autoritárskymi lídrami, či už ide o Putina, Erdogana, Si Ťin-pchinga, alebo Kim Čong-una. Hoci mu jeho poradcovia vysvetľovali, prečo je Putin nebezpečnou hrozbou pre americké záujmy, Trump ho vnímal, podobne ako samého seba, ako „tvrdého chlapa“. A obľúbil si aj Viktora Orbána, ktorý po stretnutí s Trumpom v marci 2024 tvrdil, že ak Trump vyhrá voľby, „nedá ani cent do ukrajinsko-ruskej vojny a vojna sa tak skončí“.

Aj tesne pred terajším hlasovaním v kongrese Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social tvrdil: „Každý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2024

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Donald Trump

Joe Biden

Komentáre

Teraz najčítanejšie