Texas zákonom zakázal liečbu transrodových maloletých
1 min. čítania
3.6.2023 12:23
1 min. čítania

Texas zákonom zakázal liečbu transrodových maloletých

Ilustračná snímka. Zdroj: Rudolf Sivý/Aktuality.sk
Uložiť článok
Texaský zákon zakazuje zdravotníckym pracovníkom predpisovať hormonálne blokátory alebo uskutočňovať operácie na zmenu pohlavia osobám mladším ako 18 rokov.

Republikánsky guvernér Texasu Greg Abbott v piatok podpísal návrh zákona o zákaze liečby transrodových maloletých. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Texaský zákon zakazuje zdravotníckym pracovníkom predpisovať hormonálne blokátory alebo uskutočňovať operácie na zmenu pohlavia osobám mladším ako 18 rokov. Do platnosti vstúpi 1. septembra. Výnimkou sú maloletí, ktorí už podstupujú hormonálnu liečbu.

Demokrati považujú kroky na obmedzenie práv transrodových osôb za zasahovanie do základných práv. V piatok Americká únia občianskych slobôd v Texase uviedla, že podá žalobu proti štátnemu zákazu.

„Texaský návrh zákona zakazuje jedinú dôkazmi založenú starostlivosť o rodovú dysfóriu pre transrodových ľudí mladších ako 18 rokov. Jeho cieľom je odobrať lekárom možnosť, aby svojim pacientom poskytovali starostlivosť, o ktorej vedia, že je z lekárskeho hľadiska nevyhnutná,“ uviedli skupiny na ochranu ľudských práv vo vyhlásení.

Abbottov republikánsky kolega a guvernér Floridy Ron DeSantis podpísal podobný návrh zákona v máji. Texas a Florida sú druhým a tretím najľudnatejším štátom USA a v posledných mesiacoch podobné zákazy vydalo viac ako tucet štátov pod vedením republikánov.

V marci americký prezident Joe Biden povedal, že takéto „útoky“ na práva transrodových osôb sú „neamerické a musia sa skončiť”.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.