17.4.2024 12:08 | Správy

Novinka od Google má výrazne zvýšiť našu produktivitu. Základom bude video

Zdroj: istock

Projekt bude pridaný do kancelárskeho balíka Google Workspace.

Spoločnosť Google už ponúka alternatívy k populárnym kancelárskym aplikáciám od spoločnosti Microsoft. Reč je, samozrejme, o nástrojoch s jednoduchými názvami: Dokumenty (namiesto Wordu), Tabuľky (namiesto Excelu) a Prezentácie (namiesto PowerPointu). Používatelia používajú buď balík od Microsoftu alebo od Googlu, pričom s nimi vykonávajú podobné úlohy. Teraz chce Google predstaviť niečo nové a uvádza aplikáciu Vids, pre ktorú ostatné spoločnosti zatiaľ nemajú priamu konkurenciu. Budeme vďaka nej produktívnejší? A má šancu stať sa rovnako populárnou ako softvér na prácu s dokumentmi alebo prezentáciami?

Vids bude pridaný do kancelárskeho balíka Google Workspace. Vďaka nemu sa má kancelárska práca prestať točiť okolo tabuliek, prezentácií alebo textových dokumentov. Očakáva sa, že Vids prevezme mnohé úlohy. Poskytne jednoduchý spôsob vytvárania jednoduchých videí na zdieľanie s kolegami.

Google Vids nie je nástroj pre Hollywood

V posledných mesiacoch neustále počúvame o ďalších novinkách v súvislosti s tvorbou videí pomocou umelej inteligencie. Na trhu už existuje niekoľko nástrojov AI na tvorbu videa, pričom spoločnosť OpenAI, tvorca ChatGPT, rokuje s hollywoodskymi štúdiami o nadviazaní partnerstiev a spolupráce v prípade Sora.

Sora je najnovší nástroj spoločnosti OpenAI na tvorbu krátkych filmov.

Čítajte aj Šialene vierohodné: Také je generovanie videí cez nový nástroj Sora od OpenAI...

Google Vids tiež využíva umelú inteligenciu, napriek tomu však nejde o aplikáciu určenú na vytváranie – ľudovo povedané – presvedčivých videí. Najnovšie nástroje spoločnosti Google sa používajú na prezentáciu ponúk, vytváranie aktualizácií zo stretnutí pre tímy, vysvetľovanie konkrétnych činností (napríklad ako krok za krokom upraviť dokument) alebo jednoducho na vytváranie obsahu na interné použitie (napr. poďakovanie kolegom).

Kristina Behrová, viceprezidentka spoločnosti Google pre produktový manažment divízie zodpovednej za balík Workspace, hovorí, že hlavným cieľom Vids je jednoduchosť.

„Ak dokážete vytvoriť slajd, dokážete vo Vids vytvoriť aj video," vysvetľuje. V praxi sa Vids skutočne trochu podobá na Google Slides a jeho používanie nie je zložité.

S čím môžeme počítať?

Ako Vids funguje? Môžeme napríklad prevziať materiál uložený na disku Google, ako sú texty alebo fotografie a potom ich vo Vids zoradiť v správnom poradí na časovej osi (zľava doprava). Potom pridáme napríklad hlasový komentár (buď cudzí alebo nahráme vlastný) a v podstate sme hotoví. Takto v skratke funguje program, ktorý umožňuje vytvárať použiteľné filmy.

Ako asi tušíte, je tu aj integrácia umelej inteligencie. Vids využíva technológiu Google Gemini, ktorá je konkurentom ChatGPT a môžeme ju napríklad požiadať, aby vytvorila jednoduchý video náčrt: scenár, vytvorila obrázky, ktoré sa potom použijú vo videu.

Neočakávajú sa tu vizuálne efekty ako v prípade OpenAI Sora, ale ide o také zjednodušenia a „výplne", ktoré sú potrebné na to, aby hotové video nadobudlo tvar. Spoločnosť Google poskytuje aj pomerne objemnú knižnicu obrázkov, videí a zvukov, ktoré môžeme pridať do vlastného obsahu. Aj vďaka tomu je práca s videami jednoduchšia.

Ďalšou zaujímavou funkciou novej aplikácie je ďalšia práca s hotovými videami. Po zdieľaní videa s kolegami alebo zákazníkmi môžu video komentovať, zanechávať poznámky a dokonca – ak im udelíme príslušné oprávnenia – aj upravovať. Práca s video súborom má byť podobná tomu, s čím môžeme v súčasnosti počítať pri používaní Dokumentov Google alebo Tabuliek.

Čítajte aj V zajatí algoritmov: Ako umelá inteligencia na hraniciach ubližuje migrantom

Namiesto e-mailu pošleme video

Spoločnosť Google dúfa, že v ére umelej inteligencie a populárnych videoplatforiem sa zamestnanci začnú častejšie spoliehať na video. Začneme však naozaj častejšie posielať video, napríklad namiesto prezentácie alebo dlhého, komplikovaného e-mailu? Väčšina ľudí už dlho používa rôzne nástroje a má už vytvorené návyky a pracovné postupy. Navyše mnohé zo súčasných nástrojov ponúkajú uspokojivú funkcionalitu, takže sa môže ukázať, že Vids je len dočasný trend a nakoniec sa zamestnanci aj tak vrátia k starým, osvedčeným aplikáciám a spôsobom práce.

Čas ukáže, či sa vízia spoločnosti Google o vytváraní množstva krátkych videí s pomocou umelej inteligencie premietne do reality.

Určite je veľkou výhodou tohto nástroja to, že bude integrovaný do kancelárskeho balíka a umožní jednoduchú spoluprácu s aplikáciami, ktoré už používajú milióny ľudí na celom svete.

Zaujímavé však je, že Vids nemá žiadnu integráciu so službou YouTube. Z nejakého dôvodu nechce Google uľahčiť publikovanie tohto obsahu na YouTube.

Niektorí zákazníci Workspace už môžu Vids testovať a aplikácia bude v najbližších mesiacoch sprístupnená širšiemu publiku.

TIP: Umelá inteligencia z fotky EKG vyčíta, aké máte choroby. Vymysleli ju Slováci