Na hlavný obsah

Putin označil za nezmysel tvrdenie, že by Rusko mohlo napadnúť Poľsko alebo pobaltské štáty

Vyjadril sa tak počas stretnutia s ruskými vojenskými pilotmi.

Putin označil za nezmysel tvrdenie, že by Rusko mohlo napadnúť Poľsko alebo pobaltské štáty
Na snímke Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin označil za „absolútny nezmysel“ varovanie, že by Rusko mohlo zaútočiť na Poľsko alebo pobaltské štáty.

Na stretnutí s ruskými vojenskými pilotmi v stredu (27. 3.) večer Putin povedal, že NATO sa snaží zastrašiť obyvateľstvo, aby si udržalo jeho podporu pre ďalšiu pomoc Ukrajine, proti ktorej Rusko vedie vojnu už viac ako dva roky.

Šéf Kremľa tiež varoval, že ak Západ dodá Ukrajincom stíhačky F-16, ruská armáda ich zostrelí. Putin kritizoval rozširovanie NATO a o krajinách na východnom krídle aliancie povedal, že „zrejme veria, že to všetko nejako zodpovedá ich národným záujmom, boja sa veľkého Ruska“.

„Voči týmto krajinám nemáme žiadne agresívne zámery,“ povedal Putin. „Takže je to absolútny nezmysel, možnosť útoku na niektoré iné krajiny, na Poľsko, Pobaltie, straší aj Čechov. Jednoducho nezmysel, ďalší spôsob, ako oklamať svoje obyvateľstvo a dostať z ľudí viac peňazí, aby niesli bremeno na svojich pleciach,“ povedal.

K vojne na Ukrajine Putin povedal, že Rusko „len chráni ľudí na ich historických územiach“.

Rusko lietadlá F-16 zničí

Krajinám, ktoré plánujú dodať Ukrajine vojenské lietadlá F-16, prezident povedal, že Rusko tieto lietadlá zničí, „tak ako my dnes ničíme tanky, obrnené vozidlá a ďalšiu techniku vrátane salvových raketometov“.

Lietadlá budú legitímnym cieľom ruskej armády bez ohľadu na to, či budú vypustené z Ukrajiny alebo z iných krajín, povedal ruský líder.

Dánsko, Holandsko, Belgicko a Nórsko prisľúbili dodať Ukrajine tento rok viac ako štyridsať stíhačiek F-16, ktoré, ako dúfa Kyjev, zabezpečia kontrolu nad ukrajinským vzdušným priestorom. Prvých šesť lietadiel by malo prísť na jar z Dánska. Holandsko hovorí o dodávkach v lete.

Ukrajina už dlho žiada Západ o poskytnutie lietadiel. Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu pre agentúru Reuters uviedol, že Kyjev očakáva prvé stroje v najbližších mesiacoch.

Niektoré médiá však uvádzajú, že zatiaľ napríklad potrebný výcvik ukrajinských pilotov mešká kvôli slabej znalosti angličtiny.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet