Na hlavný obsah

Na Ukrajine už zahynulo najmenej 50-tisíc ruských vojakov, mŕtvych potvrdilo BBC

Ich reálny počet je však zrejme vyšší.

Na Ukrajine už zahynulo najmenej 50-tisíc ruských vojakov, mŕtvych potvrdilo BBC
Škody po ruskom nálete na Orichiv 5. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Na Ukrajine už zahynulo najmenej 50-tisíc ruských vojakov. Od začiatku novej bojovej stratégie Ruska, takzvaného mlynčeka na mäso, počet padlých na ruskej strane stúpol o 25 percent v porovnaním s prvým rokom vojny na Ukrajine. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

Ruské BBC, nezávislá mediálna skupina Mediazona a dobrovoľníci zrátavajú úmrtia ruských vojakov od začiatku vojny vo februári 2022. Nové náhrobky na cintorínoch podľa BBC pomohli s identifikovaním mnohých padnutých vojakov.

Portál tiež upozornil, že tento počet obetí, 50-tisíc, je osemkrát vyšší než jediná oficiálne zverejnená informácia Moskvou zo septembra 2022. Skutočný počet padlých ruských vojakov je zrejme ešte vyšší.

Analýza BBC nezahŕňa úmrtia členov milície v ruskom okupovanej Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Podotýka, že ak by s nimi v analýze rátali, počet obetí by bol ešte vyšší.

Zahraničný web komentoval aj straty na Ukrajinskej strane. Kým sa podľa neho Kyjev k týmto číslam vyjadruje len sporadicky, pripomenul údaj, ktorý vo februári poskytol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vtedy informoval, že v boji padlo 31-tisíc ukrajinských vojakov. Odhady založené na informáciách Spojených štátov však naznačujú vyšší počet obetí.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet