Robert Fico ohlásil nové PPP projekty Číňania by mohli postaviť trať do Komárna a opraviť 500 cestných mostov

Postoj
Postoj

„Akýkoľvek zahraničný kapitál je pre Slovensko dobre. PPP projekt je vždy najlepšie riešenie,“ povedal minister dopravy Jozef Ráž.

„Akýkoľvek zahraničný kapitál je pre Slovensko dobre. PPP projekt je vždy najlepšie riešenie,“ povedal minister dopravy Jozef Ráž.

Postoj

Postoj

Číňania by mohli postaviť trať do Komárna a opraviť 500 cestných mostov
Minister dopravy Jozef Ráž a premiér Robert Fico. Foto: TASR/Martin Baumann

Premiér Robert Fico avizoval, že jeho vláda hľadá nové zdroje na stavbu dopravnej infraštruktúry. Financovať ju chce cez PPP projekty aj z vkladov ľudí v dôchodkovom sporení. Ide mu vraj o to, aby peniaze z tohto typu sporenia „nekončili v USA, ale doma“.

O vtiahnutí súkromného kapitálu do financovania dopravných projektov bude premiér rokovať s Číňanmi. „Akýkoľvek zahraničný kapitál je pre Slovensko dobre. PPP projekt je vždy najlepšie riešenie,“ povedal minister dopravy Jozef Ráž.

Fico uviedol, že cez spoluprácu štátu so súkromnými investormi by sa mala postaviť druhá koľaj na železničnej trati z Bratislavy do Komárna, ktorá je v súčasnosti najvyťaženejšia na Slovensku. Čínskym partnerom chce ponúknuť aj projekt rekonštrukcie 500 mostov na cestách v správe štátu.

Zaplatili by ich obnovu a štát by im postupne investíciu splácal. Počas obdobia splácania by sa investori mali postarať aj o údržbu mostov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia