Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

Krajskí prokurátori s nevôľou vnímajú spôsob verejnej kritiky procesov po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zo strany bývalých prokurátorov tohto úradu. V spoločnom vyhlásení ôsmich krajských prokurátorov, ktoré poskytla Generálna prokuratúra (GP) SR, upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.

23.04.2024 17:01 , aktualizované: 18:40
debata (11)
Žilinka: Pri zaradení prokurátorov ÚŠP na útvary GP som splnil zákonnú povinnosť
Video
Archívne video.

Potvrdili zároveň slová generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku, že prechod agendy bývalého ÚŠP na krajské prokuratúry a GP SR bol zrealizovaný bez zásadných problémov, ktoré by mali za následok porušenie práv subjektov trestných konaní.

ÚŠP, Lipšic, prokurátori Čítajte viac Nebudeme ticho ani dnes, ani zajtra, odkázali prokurátori v otvorenom liste Žilinkovi

„Garantujeme, že ako vedúci služobných úradov sme pri všetkých procesoch nasledujúcich po zrušení ÚŠP mali na zreteli nevyhnutnosť prijatia takých účinných opatrení, aby bolo zabezpečené kontinuálne vybavovanie trestnoprávnej agendy prevzatej z uvedeného úradu bez negatívnych dôsledkov na zákonnosť trestného konania,“ uviedli.

Lipšic: Viaceré významné trestné veci budú po schválení novely premlčané
Video
Archívne video.

Zdôraznili, že prokurátori potrebujú na výkon svojej činnosti pokoj a maximálne sústredenie. „Účelové vytváranie negatívneho obrazu o stave rezortu prokuratúry nezodpovedajúce realite pôsobí kontraproduktívne,“ poznamenali.

Maroš Žilinka Čítajte viac Prokurátori a strúhať ceruzky? Žilinka kritizoval poslancov a vysvetľoval presuny. Opozícii to nestačí

Apelujú preto na všetkých prokurátorov, aby rešpektovali zákonné vymedzenie postavenia či pôsobnosti prokuratúry a odlišné postoje i názory vrátane právnych názorov prezentovali vecne a nezaujato pri rešpektovaní platnej právnej úpravy a etických pravidiel.

Matúš Harkabus Čítajte viac Prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka, sa vzdali funkcie

Jedenásti bývalí špeciálni prokurátori napísali otvorený list Žilinkovi. Pod jeho vedenie boli preradení po zrušení ÚŠP. V liste vyjadrili hlboké rozčarovanie nad „personálnym manažovaním" okolo kolegov Matúša Harkabusa a Daniela Mikuláša, ktorí dozorovali prípad vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a pred časom sa rozhodli odísť z prokuratúry. Prokurátori to vnímajú ako znepokojujúcu skutočnosť, ktorá nevyšle pozitívny signál smerom k verejnosti. Zároveň Žilinku vyzvali, aby do svojich personálnych rozhodnutí nevkladal osobnú nevraživosť, a aby boli objektívne a transparentné. Bývalí špeciálni prokurátori žiadajú, aby sa vykonala revízia agendy na oddelení závažnej kriminality, či sú spisy prideľované objektívne, a aby boli riadne zdôvodnené rozhodnutia v súvislosti s bývalou agendou ÚŠP, prečo nie je možné prideliť prípad konkrétnemu prokurátorovi, keď ho má záujem dokončiť. Autormi otvoreného listu sú Ondrej Repa, Daniel Lipšic, Michal Šúrek, Lucia Bizoňová, Vladimír Kuruc, Peter Kysel, Vasiľ Špirko, Rastislav Hruška, Ladislav Masár, Matúš Harkabus, Daniel Mikuláš (poslední traja podpis pripájajú mimo častí venovaných ich osobe).

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Maroš Žilinka #ÚŠP