Bez kávy ani deň? Pripravte si tie najchutnejšie letné verzie s tonikom, zmrzlinou či džúsom

TA3/zm
3.6.2023 10:00

Leto si žiada osvieženie v podobe chutných nápojov. Ich základom môže byť pokojne i káva.

Bez kávy ani deň? Pripravte si tie najchutnejšie letné verzie s tonikom, zmrzlinou či džúsom
Freepik

Pripravte si nápoje, ktoré vás nielen postavia na nohy, ale aj osviežia. Ich základom je káva, podstatné však je, že ju nezalejete len vodou.

Caffé lemonade 

Káva a limonáda idú do kopy! Coffee lemonade je jedným z najstarších drinkov na báze kávy a obsahuje espresso zmiešané s pomarančovým džúsom v pomere 2:1. Pri servírovaní ozdobte plátkom pomaranča a máte hotový svieži drink, po ktorom nenafúkate.  

Cold brew

Ide v podstate o bežnú kávu, nezalievate ju však vriacou vodou, ale studenou a necháte lúhovať 24 hodín. V nápoji ostane viac kofeínu, chuťovo je cold brew menej kyslá, menej horká a má čokoládovú príchuť. Na záver pri servírovaní pridajte plátok citrusového ovocia.

Espresso tonic

Príprava je veľmi jednoduchá, efekt však obrovský. Najskôr dajte do pohára kocky ľadu, pridajte tonik. Bokom si pripravte kávu a do pohára ju budete pomaly vlievať, aby sa oba nápoje jemne zmiešali. Podávajte s plátkom citróna a očaríte každú návštevu.  

Shakerato

Shakerato pochádza z Talianska a servíruje sa do pohára na martini alebo šampanské. Tie v ňom síce nenájdete, ale iný alkohol áno. Do shakera vložte ľadové kocky, malé silné espresso a doplňte malým pohárikom likéru, ideálne Baileys.

Caffè affogato

Caffè affogato je v podstate elegantnejší názov pre kávu so zmzlinou a nejde ani tak o nápoj, ako o dezert. Na dvojité espresso použite kopček zmrzliny, originál tejto talianskej delikatesy využíva vanilkovú alebo smotanovú.  

Mazagran

Ďalší z nápojov, ktoré sú pre žalúdok menej ťažké než obyčajná káva, je Mazagran z Portugalska. Pripravíte si ho zmiešaním kávy so šťavou z citróna v pomere 2:1. Pridajte cukor a škoricu a podávajte vo vysokom pohári s kockami ľadu.

Témy: Káva
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok