Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.02.2023 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Na lyžovačku môžete vycestovať aj karavanom

Karavaning zažíva boom nielen vo svete, ale aj na Slovensku. Počet novo registrovaných karavanov v Európe láme rekordy, na nové karavany sa čaká aj vyše roka.

Väčšina ľudí si spája dovolenku karavanom s letom, plážou, morom či výletmi v lese. No vedeli ste, že karavaning je super aj v zime? A to dokonca vo veľmi mrazivom počasí, aké sme zažili na Slovensku nedávno?

Moderné autokaravany aj prívesy majú buď štandardnú výbavu, alebo za príplatok tzv. zimný balík. Je to extra izolácia stien, podlahy a stropu, výkonnejšie kúrenie, izolovaná alebo dokonca vyhrievaná nádrž na odpadovú vodu, izolované okná a podobne. Karavany sú najčastejšie vykurované plynom alebo naftou. Oboje má svoje menšie výhody aj nevýhody. Dôležité však je, že vykúria karavany v pohode na 20 °C aj pri mrazoch -20 °C vonku.

Otvoriť galériu

Pre zimný karavaning platia pravidlá, ktoré treba dodržať, a potom si ho aj krásne užijete. Veď si predstavte, že podvečer prídete na lyžiarsky svah do strediska, kde práve všetci opúšťajú parkovisko. Podľa možností (zákonov a pravidiel) zaparkujete najbližšie ku svahu, urobíte si romantickú večeru (alebo navštívite najbližšiu reštauráciu) a hneď ráno, kým ešte nikoho nebude v stredisku, obujete lyžiarky, lyže a šup ho, ste prví na svahu.

Aby bol však zimný karavaning bezpečný, sú v prvom rade dôležité dobré pneumatiky. Karavany sú ťažie a väčšie ako osobné autá, ich brzdná dráha je dlhšia, jazdné vlastnosti na snehu a ľade horšie. Dobrá pneumatika a reťaze v zálohe sú veľmi potrebné. Reťaze určite spevnené, vyrábané na dodávky a SUV vozidlá sú nevyhnutnosťou. Pretrhnutá reťaz dokáže napáchať značné škody.

Otvoriť galériu

Ďalšou dôležitou vecou je kúrenie. Klasický autokaravan má predprípravu na dve plynové fľaše s obsahom po 11 kg plynu. Veľmi užitočný pomocník je tzv. „duocontrol“ systém, ktorý automaticky prepne z prázdnej plynovej fľaše na plnú. Murphyho zákony platia vždy a všade – plyn sa vám minie vždy medzi druhou a treťou hodinou rannou, kedy sa asi nikomu nechce z vyhriatej postele von do zimy a prepájať plyn. Veľkou výhodou je mať naplnené fľaše čistým propánom, nie propán-butánom. Výhoda je v tom, že zatiaľ čo propán sa odparuje aj pri vysokom mraze a odparený plyn sa spaľuje, tak bután je pri teplote pod -4 °C čisto tekutý, do systému sa nič neodparí a nemá čo horieť v kúrení. Ak má však karavan vyhrievanú časť, kde sa plynové zásobníky nachádzajú, netreba riešiť typ plynu.

Pokiaľ už máte vhodné kúrenie na prežitie zimy, tak musíte myslieť na to, že voda mrzne a zväčšuje svoj objem, čo môže roztrhať trubky, kohútiky, nádrže, bojler... Preto musíte kúriť všade, kde sa voda nachádza. Či už čistá, alebo odpadová. Ak nemáte odpadovú nádrž vyhrievanú, ale len izolovanú, pomôže pridanie soli do vody, čo zníži teplotu zamŕzania.

Otvoriť galériu

Rovnako dôležitá je dobrá batéria alebo možnosť nabíjať batérie v karavane. Treba myslieť na to, že ak vám v lete vydrží batéria celý týždeň mimo kempu, v zime, keď ide skoro nonstop ventilátor kúrenia, tak sa jej výrazne znižuje výdrž. Na solár sa spoliehať nedá, nakoľko stačí, že ho zasneží, alebo omrzne a aj to málo slnka, čo v zime svieti, neurobí svoju prácu. Výhodou je možnosť napojiť sa na sieť, alebo mať kvalitnú gélovú či lítiovú batériu.

Autokaravany majú odkladací priestor aj na batožinu a lyže. Ak ho má karavan vykurovaný, netreba riešiť ani lyžiareň na sušenie topánok. V noci sa vysušia aj v „garáži“ karavanu.

Otvoriť galériu

Cestovná kancelária DAKA prevádzkuje spolu so spoločnosťou Pro Camper požičovňu luxusných karavanov, ale aj predaj štýlových off-road minikaravanov. Odporúčame vám vyskúšať si karavan mimo letnej sezóny a zažiť iné dobrodružstvo. Skúsený personál vám poradí so všetkým, aj ako úplným nováčikom. Výhodou je aj telefonická technická podpora v prípade potreby alebo asistenčné služby.

V ponuke nájdete karavany, ktoré sú vybavené na zimný karavaning v plnej miere. Od kvalitných pneu cez výkonné kúrenie a špičkové vybavenie. Dlhé zimné večery si môžete skrátiť sledovaním TV cez satelit alebo cez streamovacie aplikácie v Smart TV.

Zimná lyžovačka s karavanom je isto zážitok pre celú rodinu. Vôbec sa toho netreba báť. Aj keď pôjdete prvýkrát, skúsený karavanista zaparkovaný kúsok od vás vám určite s radosťou pomôže. Karavaning je životný štýl a karavanisti sú jedna veľká komunita.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?