Teploty ako na hojdačke. Na juhu už namerali 30 stupňov, v dolinách mrzlo

ta3 SHMÚ
3.6.2023 11:48

Meteorológovia v piatok na juhu Slovenska namerali teplotu 30 stupňov. Ako informuje SHMÚ na sociálnej sieti, na stanici Ožďany v okrese Rimavská Sobota zaznamenali tropický deň. Ide o prvý v tomto roku. Napriek tomu teploty v horských dolinách v sobotu klesli na nulu.

Teploty ako na hojdačke. Na juhu už namerali 30 stupňov, v dolinách mrzlo
TASR/Adriána Hudecová

Teplo a slnečno

"Cez našu oblasť dnes postupoval od severozápadu až severu studený front. Pred ním sa na juhu Slovenska stihlo otepliť na 29 °C, dokonca na stanici Ožďany (okres Rimavská Sobota) sme zaznamenali tropický deň, teda teplota vystúpila na 30 °C. Front u nás však nebol veľmi výrazný," uviedol v piatok SHMÚ.

Prehánky a búrky sa vyskytli najmä na východe Slovenska, v iných častiach spŕchlo len ojedinele. Od severozápadu sa k nám rýchlo rozširuje tlaková výš, preto na Slovensko začala prúdiť chladnejšia a veľmi suchá vzduchová hmota. Meteorológovia v piatok varovali, že spôsobí pokles denných aj nočných teplôt.

Teploty pri nule

Zatiaľ čo cez týždeň na niektorých miestach teplota atakovala tridsiatku, počas víkendu klesla, no stále je príjemne teplo a slnečno. V sobotu bude o 5 stupňov menej ako v piatok, podobne to bude aj v nedeľu. Začiatkom budúceho týždňa by sa však podľa meteorológov malo opäť trochu otepliť.

Noci naďalej zostávajú chladnejšie. "Vplyvom suchého vzduchu sa výraznejšie ochladí počas nocí, dokonca v horských dolinách sa teplota ojedinele priblíži k 0 °C, pričom nie je vylúčený aj slabý mráz (vyskytne sa aj prízemný mráz)," informoval v piatok SHMÚ. Na strede a východe Slovenska sa počas noci a v sobotu ráno vyskytol prízemný mráz.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok