Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
760. deň na Ukrajine: Putin chce z teroristického útoku obviniť Ukrajinu, tvrdí Zelenskyj
Zdielať na

760. deň na Ukrajine: Putin chce z teroristického útoku obviniť Ukrajinu, tvrdí Zelenskyj

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinské sily podnikli počas uplynulej noci raketový útok na ruské vojenské ciele v meste Sevastopoľ na okupovanom polostrove Krym. Podľa tvrdení generálneho štábu ukrajinskej armády zasiahli dve veľké vojenské výsadkové lode, komunikačné stredisko a viacero ďalších objektov Čiernomorskej flotily. Na ruských sociálnych sieťach sa hovorí aj o strate troch ruských stíhačiek a tridsiatich štyroch vojakov vrátane dôstojníkov. Okupačné úrady zatiaľ potvrdili iba smrť jedného civilistu.

​Ukrajina oznámila, že zasiahla dve ruské lode na Kryme

"Ukrajinské ozbrojené sily úspešne zasiahli obojživelné výsadkové lode Jamal a Azov, komunikačné stredisko a viacero zariadení infraštruktúry ruskej Čiernomorskej flotily," uviedli vo vyhlásení ukrajinské ozbrojené sily. Rusko v sobotu večer oznámilo, že odrazilo paľbu ukrajinských rakiet vypálených na mesto Sevastopol. Gubernátor mesta Michail Razvožajev uviedol, že dvaja ľudia utrpeli zranenia.

Ukrajina: Rusko ráno uskutočnilo vzdušné útoky na Kyjev a Ľvovskú oblasť

"Výbuchy v hlavnom meste. Protivzdušná obrana funguje. Neopúšťajte kryty," napísal na komunikačnej platforme Telegram kyjevský starosta Vitalij Kličko. Šéf vojenskej správy mesta Kyjev Serhij Popko uviedol, že rakety boli na hlavné mesto vypálené "v skupinách" v rámci tretieho takéhoto útoku pred svitaním v priebehu štyroch dní. 

Na Ukrajine bol v noci vyhlásený celoštátny letecký poplach, ktorý varoval pred odpálením riadených striel z ruských strategických bombardérov typu Tu-95. Poplach bol zrušený približne o dve hodiny neskôr.

Zelenskyj: Putin chce z teroristického útoku pri Moskve obviniť Ukrajinu

"Po tom, čo sa včera stalo v Moskve, sa Putin a ostatní bastardi samozrejme snažia zvaliť vinu na niekoho iného," povedal Zelenskyj vo svojom každodennom videopríhovore. Moskva podľa neho vždy používa rovnaké metódy a "vždy obviňujú iných". "Po útoku na koncertnú sálu pri Moskve tento absolútny niktoš Putin celý jeden deň mlčal namiesto toho, aby sa postaral o svojich ruských občanov," povedal Zelenskyj.

"Namiesto toho premýšľal o tom, ako by to mohol preniesť na Ukrajinu," dodal Zelenskyj. Jeho komentáre prišli po tom, ako Putin vyhlásil, že po útoku zostala "ukrajinská stopa", hoci ďalšie podrobnosti šéf Kremľa neuviedol.

Rusko tvrdí, že zostrelilo ukrajinské rakety vypálené na Krym

"Podľa prvých informácií bolo zostrelených viac ako desať rakiet," uviedol na komunikačnej platforme Telegram guvernér Sevastopola Michail Razvožajev. Dodal, že trosky zostrelených rakiet, ktoré poškodili aj niekoľko obytných budov, zranili dieťa a ženu. Rusko anektovalo Krym od Ukrajiny v roku 2014.

Ukrajina pravidelne útočí raketami a dronmi na tento logisticky dôležitý polostrov. Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kirill Budanov v januári vyhlásil, že ukrajinské útoky proti Krymu sa zintenzívnia.

Ruské ministerstvo obrany predtým v sobotu uviedlo, že v priebehu dňa zostrelilo aj 19 ukrajinských rakiet nad Belgorodskou oblasťou, ktorá hraničí s Ukrajinou. Krátko pred útokom na Krym sa doprava cez most medzi polostrovom a Ruskom dočasne zastavila, dopĺňa tlačová agentúra DPA. Na sociálnych sieťach sa objavili správy o silných explóziách v prístave Sevastopol a možných zásahoch tam kotviacej lode, ktoré však nebolo možné nezávisle overiť.

Ruská armáda sa medzitým zamerala na východoukrajinské mesto Charkov. Podľa ukrajinských médií mesto počas dňa zasiahlo niekoľko rakiet a zahynul najmenej jeden človek. Predtým došlo k požiaru ruskej ropnej rafinérie v Samarskej oblasti na Volge. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že nad Brianskou oblasťou, Belgorodskou oblasťou, Voronežskou oblasťou a Saratovskou oblasťou bolo zničených celkovo 12 dronov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy