Termín volieb vybrali Američania v roku 1845

TA3
7.11.2012 02:15

Termín všeobecných volieb v Spojených štátov, počas ktorého Američania volia prezidenta, poslancov Snemovne reprezentantov, tretinu senátorov a časť guvernérov, bol pevne stanovený zákonom ešte v roku 1845.

Termín volieb vybrali Američania v roku 1845
SITA

Voľby sa podľa neho konajú vždy prvý utorok po prvom novembrovom pondelku v rokoch deliteľných štyrmi. V roku 2012 tento termín spadá na 6. november.

Pri stanovení termínu volieb uvažovali zákonodarcovia prakticky a vychádzali z toho, že v roku 1845 boli Spojené štáty prevažne agrárnou spoločnosťou. November vybrali preto, lebo išlo o obdobie po žatve, keď už mali farmári väčšinu jesenných prác hotových.

Bolo to tiež obdobie pred zimou, kým začalo byť cestovanie na kočoch a drožkách ťažké. Aj utorok vybrali veľmi pozorne s ohľadom na roľníkov a vidiecke obyvateľstvo. Volebných miestností bolo v 19. storočí veľmi málo a vzdialenosť medzi nimi bola veľká.

Mnohí preto museli k urnám cestovať už deň dopredu. Keďže väčšina Američanov bola v tej dobe veriaca, utorok im umožnil nedeľnú návštevu kostola. Stredu zákonodarcovia ako volebný deň vylúčili, lebo v tento deň sa na väčšine územia konali pravidelné trhy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok