Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež František sa po operácii prebral z narkózy a žartuje

Novinári sa zhromažďujú pre budovou univerzitnej nemocnice Agostino Gemelli v Ríme 7. júna 2023, kde dnes hospitalizovali pápeža Františka. Foto: TASR/AP

Hernia sa 86-ročnému pápežovi vytvorila na jazve po operácii spred dvoch rokov, keď mu odstránili časť hrubého čreva.

Rím 7. júna (TASR) - Pápeža Františka v stredu podvečer po operácii hernie už vrátili do pápežského apartmánu na desiatom poschodí nemocnice s poliklinikou Gemelli v Ríme. TASR informuje podľa agentúr ANSA, AP a AFP.

Chirurgický zákrok na nápravu hernie (prietrže), trval približne tri hodiny a prebehol bez komplikácií. Bol podstatne dlhší ako štandardných 60 až 90 minút, koľko podľa lekárov táto operácia zvyčajne trvá.

Hernia sa 86-ročnému pápežovi vytvorila na jazve po operácii spred dvoch rokov, keď mu odstránili časť hrubého čreva. Počas stredajšej operácie pod celkovou anestéziou mu lekári chirurgicky otvorili brušnú dutinu a pomocou protetického materiálu mu prietrž zacelili.

V nemocnici Gemelli mal pápeža operovať tím profesora Sergia Alfieriho, ktorý ho operoval už pred dvoma rokmi.

Všetky pápežove audiencie sú do 18. júna zrušené, uviedol tlačový úrad Vatikánu ešte pred operáciou.

Počas návštevy Paríža posal pápežovi odkaz aj taliansky prezident Sergio Mattarella. "Celý taliansky ľudí je s vami," napísal. Zaželal pápežovi veľa šťastia, pozitívny výsledok operácie a pokojné, rýchle a úplné zotavenie.

"Môžete sa v týchto chvíľach spoľahnúť okrem modlitieb katolíckych veriacich aj na súcit nespočetného množstva ľudí, veriacich aj neveriacich," uviedol Mattarella v odkaze.


Pápež František sa po operácii na nápravu brušnej hernie v stredu podvečer prebral z celkovej anestézie a má dobrú náladu. Oznámil to novinárom jeho chirurg Sergio Alfieri v nemocnici Gemelli v Ríme.

"Svätému Otcovi sa darí dobre. Reagoval dobre na operáciu aj na anestéziu. Už je hore, je čulý... a pred desiatimi minútami znovu žartoval," povedal chirurg Alfieri na tlačovej konferencii.

Pápežovi v roku 2021 operoval hrubé črevo práve on. František sa preto zo žartu spýtal, kedy bude mať tretiu operáciu, dodal chirurg.

Alfieri tiež informoval, že pápež dobre znášal anestéziu. Pred takmer dvoma rokmi mal s anestéziou problémy a panovali preto obavy, že počas stredajšieho zákroku môžu nastať ťažkosti.

Pápežovi počas operácie hernie, ktorá mu spôsobovala veľké bolesti, našli na črevách adhézie (zrasty). Lekári toto postihnuté tkanivo odstránili a vložili mu aj plastovú sieťku na nápravu hernie.

Alfieri vysvetlil, že operáciu vykonali po pápežovom rozhodnutí, pretože v poslednom období sa mu bolesti zväčšovali.