Denník N

99-ročný partizán Otto Šimko: Nikto nie je večný. Ani Fico, ani Putin

Otto Šimko. Foto N - Vladimír Šimíček
Otto Šimko. Foto N – Vladimír Šimíček

Zúčastnil sa SNP, dnes je tvárou zbierky Munícia pre Ukrajinu. „Jeden pán napísal, že zbierka je ‚grandiózna bodka môjho života‘. Namietam tú bodku, ešte sa tak necítim,“ vraví v rozhovore.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Otto Šimko (99) o mesiac, 1. júna 2024, oslávi storočnicu. Pre židovský pôvod bol za vojny prenasledovaný, zapojil sa do Slovenského národného povstania, neskôr pracoval ako novinár, najmä v Smene. V rozhovore hovorí:

  • prečo sa zapojil do zbierky Munícia pre Ukrajinu;
  • čo si myslí o tvrdení, že podpora Ukrajiny predlžuje vojnu;
  • kde vidí paralely medzi súčasným dianím aj minulosťou;
  • ako vníma súčasnú vládu a jej politiku;
  • ale aj čo by odkázal ľuďom, ktorí chcú odísť zo Slovenska.

Takmer vždy, keď som vám volal, aby som vás oslovil do článku, alebo som chcel rozhovor, ste mi prízvukovali, aby som o vás hlavne nepísal ako o hrdinovi. Je hrdinom niekto, kto bráni vlasť?

V ponímaní ľudí je považovaný za hrdinu. Otázka je, ako to cíti osobne, či sa cíti hrdinom alebo to považuje za samozrejmosť… súčasť svojej povahy, alebo za potrebu urobiť niečo pre seba a svoje deti a svoju budúcnosť. Sú to dve rozdielne veci. Spoločnosť ho môže považovať za hrdinu. Druhá vec je postoj toho „hrdinu“, ako to sám v sebe cíti. U mňa je v tom diametrálny rozdiel. Aj teraz ma organizátori zbierky Munícia pre Ukrajinu považujú za hrdinu, spomínajú všetky činy, ktorými som si prešiel. Osobne trvám na tom, že som jedným z bežných ľudí, ktorí takúto vec považujú za povinnosť. Samozrejme, vyplýva to z môjho postoja k spoločnosti.

Považujete za hrdinov ukrajinských vojakov, ktorí bránia svoju vlasť? 

V každom prípade, áno. Každý, kto bráni svoju vlasť, a je v nevýhode oproti omnoho silnejšiemu protivníkovi, je hrdina. Obetuje sa záchrane svojej vlasti bez ohľadu na to, že sa to veľmi fatálne dotýka jeho osobne.

Aký je potom rozdiel medzi vami, keď ste bojovali v SNP a seba nechcete volať hrdinom, a ukrajinskými vojakmi, ktorých hrdinami voláte?

Spomínal som, že ma aj organizátori zbierky volajú hrdinom, a tam vidím veľký rozdiel: keď k niečomu prispejem alebo svojím vyjadrením iniciujem druhých, aby prispeli, to nie je ten druh hrdinstva, aký sa deje v zákopoch a bojoch, kde sa človek dostáva bezprostredne do styku s vojnou. Keď sa vrátime k SNP, počas celého môjho pôsobenia v Povstaní som nezažil také akcie, kde by som sa cítil hrdinsky. Aj keď boli prestrelky, počas partizánskeho pôsobenia – aj keď príležitosti tam boli – neboli také situácie, kde by som si mohol povedať, že som sa zachoval hrdinsky. Mal som kolegov, ktorí také situácie zažili, ale ja osobne nie. Aby sme si rozumeli, nehovorím, že v Povstaní neboli hrdinovia, ale ja osobne sa napriek partizánčeniu za hrdinu nepovažujem.

Prežili ste holokaust, prenasledovali vás.

Súhlasím, že počas holokaustu sa bojovalo o život. Mohli by ste ma pre to, že som boj o svoj život vyhral, nazvať hrdinom. Ale to nie je hrdinstvo, to je pud sebazáchovy, ktorý náhodou vyšiel.

Video: Podpora Otta Šimka pre zbierku Munícia pre Ukrajinu

V auguste si pripomenieme 80 rokov od vypuknutia SNP, v ktorom sa slovenskí vojaci bránili proti nemeckej okupácii. Ako vnímate fakt, že tento rok pôjdu SNP do Banskej Bystrice oslavovať politici, ktorí zároveň hovoria, že brániacej sa Ukrajine nemáme poslať ani náboj? Nie je v tom rozpor?

Tento rozpor je úplne kričiaci. Polovica národa ho chápe, no druhá polovica nechápe. Z ministerstva obrany za mnou prišli, že sa musím

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ficova vláda

História

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie